Генерал-пуковник Владимир Лазаревић – Како смо спречили копнену инвазију

Разговарао Звонимир Пешић

Оно што се десило 9. априла улази у историју ратовања јер смо променили и моју одлуку и одлуке виших командних инстанци. Измениo сам заповест за одбрану земље коју сам већ издао, иако нисам добио заповест команданта Треће армије и начелника Штаба Врховне команде, што је у војној теорији преседан… Границу ћемо одбранити по сваку цену! Тако смо без наређења одлучили да ћемо одсудно бранити Србију

Oд 24. марта до 10. јуна те 1999. године главни догађаји збили су се на простору Косова и Метохије, јер је одвајање и освајање јужне српске покрајине био превасходни ратни циљ НАТО-а. Сирене за престанак ваздушне опасности на Косову и Метохији се нису оглашавале по неколико дана јер су авиони агресора непрестано кружили изнад те територије.
Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић храбро, одлучно и зналачки предводио је одбрану Косова и Метохије. У то време, као добровољци, на Космету су били и његови синови Владан и Марјан.
Космет је био поприште ратних догађања и током 1998. године јер су шиптарско-терористичке снаге готово свакодневно на неком од граничних одсека, стазама и богазама, у дивљини природе, покушавале да на простор КиМ убаце што веће количине наоружања, минско-експлозивних средстава, муниције и војне опреме. Практично, Приштински корпус је готово две године већ био у рату, мада је по свим правилима владао мир. До пред избијање агресије генерал Владимир Лазаревић био је начелник Штаба приштинског корпуса, да би по постављању генерала Небојше Павковића на положај команданта Треће армије постао командант Приштинског корпуса. Велики део времена током рата генерал Лазаревић је провео у првом појасу одбране, а не тако ретко био је и на првој линији одбране Космета и Србије.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

 1. Генерала Лазаревића треба прогласити народним херојем и одликовати га одговарајућим орденом.

  18
  1
 2. Да, генерал Лазаревић је истински српски херој! Одличан је интервју. Генерал је темељно и стручно објаснио детаље одсудних битака наше војске на Косову и Метохији.
  Надамо се да ће у следећем броју бити објављен наставак интервјуа, односно детаљи борбе на Паштрику, што, уосталом генерал и најављује у последњој реченици.

  13
 3. Kopnena invazija je bila jedina šansa da se odnos snaga na terenu izjednači, a to znači jedina šansa da se sačuva Kosovo. Kako je ovaj dogurao do general pukovnika nije mi jasno. Još se hvali.

  2
  21

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.