Блајбуршка забрана

Да ли ће аустријски шамар чуварима усташке идеологије успорити усташизацију Хрватске?

Католичка црква у аустријској покрајини Корушка одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга, са образложењем да се ова миса политички инструментализује. Почетну неверицу и збуњеност овом одлуком заменила је грчевита борба класичних усташких организација и проусташког политичког врха Хрватске да се забрана укине, или бар ублажи.

СТАВ ВАТИКАНА? Ипак, последице по процес рестаурације усташтва засад се чине непоправљиве и трајне, без обзира на то да ли ће се комеморација одржати. Јер, поред Срба који то одувек знају, и неки други су схватили да оно што се сваке године дешава у Блајбургу није комеморација него полигон за омаловажавање и компромитовање антифашистичке борбе, пропагирање усташких идеја и ревизију историје. Како год да се заврши ова панична преписка и комуникација с релевантним факторима, усташки покрет је добио шамар од кога се неће лако опоравити. Најјача спона између НДХ и нове независне Хрватске, и најгледанија позорница на којој су од џелата прављене жртве, доведени су у питање.
Хрватске челнике додатно забрињава чињеница да је тешко одредити одакле непријатни ветар стварно дува – да ли је то само и искључиво одлука Католичке цркве у Корушкој, или је ствар далеко непријатнија утолико што је то истовремено став Аустрије, а можда и Ватикана. Неки покушаји папе Франциска да расветли најцрње табуе Католичке цркве, од којих се неки директно тичу усташког покрета, управо то сугеришу. По његовој одлуци 2. марта 2020. године треба да се отворе ватикански тајни архиви, који би могли додатно да расветле усташке злочине у НДХ и разјасне ставове и улогу Хрватске католичке цркве у вези с масовним злочинима и геноцидом. Ако је намера папе искрена, разјасниће се и прљава улога Ватикана у скривању усташких злочинаца након завршетка Другог светског рата који су касније директно или преко својих наследника организовали комеморације у Блајбургу и подстакли усташизацију Хрватске.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.