Акредитив за НАТО

Може ли долазак новог америчког амбасадора у Сарајево да донесе иоле другачију политику САД према БиХ и Републици Српској?

Милорад Додик се после вишегодишње „паузе“ поново састао са амбасадором САД у Босни и Херцеговини. Истина, не са, сада већ бившом, представницом најмоћније светске силе у дејтонској творевини Морин Кормак него с њеним наследником у Сарајеву Ериком Џорџом Нелсоном, кога је као председавајући Председништва БиХ примио поводом уручења акредитива. Иако је повод за разговор био протоколарни догађај, јасно је да је због вишегодишњег негативног односа званичног Вашингтона према првом човеку мањег ентитета БиХ овај састанак имао далеко већу тежину од оног који обично заслужује први долазак новог амбасадора неке земље (па макар то биле и Сједињене Америчке Државе) код шефа државе у којој ће обављати свој дипломатски посао.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Додикове победе у Требињу и Добоју

На локалним изборима за градоначелнике Требиња и Добоја убедљиве победе остварили су кандидати које је истакао или подржао Савез независних социјалдемократа Милорада Додика. У Дучићевом граду је тријумфовао кандидат СНСД-а Марко Ђурић са 67 одсто добијених гласова, а занимљиво је да у овом надметању најјача опозициона партија, Српска демократска странка, уопште није имала свог представника. Ова странка је, међутим, претрпела тежак пораз у доскорашњој „тврђави“ СДС-а, Добоју, где је њен кандидат Небојша Шајиновић добио поверење само девет одсто грађана. Новог градоначелника Бориса Јеринића подржало је чак 89 одсто изашлих бирача, а овакву убедљиву победу остварио је и због чињенице да је уз њега био владајући блок у Бањалуци. Јеринић је био део „добојске струје“ СДС-а која је, због залагања за сарадњу са Додиком, одлуком председника Вукоте Говедарице искључена из странке. Дебакл у Добоју још је више ослабио ионако начету Говедаричину позицију, па су уследили захтеви за његовом оставком и изборима за новог првог човека СДС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.