Стратегија сукоба

Национална стратегија САД

Какве су намере америчких обавештајних служби у години пред нама?

Већ и површна анализа недавно објављене нове националне стратегије САД у сфери обавештајних послова показује да је дефинисана на основу погрешне анализе и процене геостратешке ситуације, па су зато и безбедносни проблеми који прете Америци и њеним интересима погрешно лоцирани, а тиме и циљеви обавештајног деловања.

ПОГРЕШНО ТУМАЧЕЊЕ Таква процена, од које зависи рационална употреба америчке обавештајне машинерије, не би смела бити оптерећена политикантским и пропагандним фразама, јер због тога ни стратегија не може бити добро осмишљена. Процена погрешно тумачи потезе противника (које дипломатским језиком називају „супарници“), па се стога често погрешно схватају и њихове праве намере. Тако се виде опасности и тамо где их у ствари нема – или их својим присуством, непотребним уплитањем и деловањем накнадно испровоцирају. Велико је питање да ли су обавештајне службе САД правилно одредиле основна четири „супарника“ које су јасно дефинисали – Русија, Кина, Северна Кореја и Иран, а да се не говори о грешкама у препознавању других опасности по Америку и америчке интересе широм света. Тек то је апсолутно дискутабилно.
Међутим, тај је документ, иако сачињен на основу погрешних информација, веома значајан, јер ће бити основа за будуће америчко обавештајно деловање, не само у сфери класичног обавештајног рада него и у домену сукоба ниског интензитета и хибридног рата у многим регионима света.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *