ПУЛС МЕТРОПОЛЕ

Омаж великом писцу и водећем историчару

Великани заувек у престоници

На иницијативу Александра Вучића, Добрица Ћосић и Милорад Екмечић добиће своје улице у Београду

Добрица Ћосић и Милорад Екмечић добиће своје улице у Београду, а иницијативу за то поднео је, као грађанин, председник Србије Александар Вучић, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ „Хепи“.
„Ово је једна од иницијатива Александра Вучића и није прва коју је поднео. Он је предложио и да се подигне Споменик Зорану Ђинђићу, краљу Александру и Стефану Немањи. Мислим да је добро што председник Републике са тог места покреће иницијативе да људи који су заслужни за Србију добију своје обележје, улицу или споменик“, рекао је заменик градоначелника и напоменуо да „на тај начин негујемо културу сећања и показујемо да се сећамо људи који су заслужни за наше друштво и државу, као и да младе генерације имају неко сећање на њих и њихово дело“.
Весић је објаснио и процедуру – предлог сада иде на Комисију за споменике и називе улица и тргова и када она донесе одлуку, о томе коначан став доносе одборници на седници Скупштине града. Седница ће бити одржана до краја фебруара, када се и очекује да улице понесу називе ових великана.

Градске свечаности

Свети Трифун на Савском венцу

Куда све воде „Вински путеви Србије“ и слава књиге

Пише Саша Францисти

Друга по реду манифестација „Свети Трифун на Савском венцу: У славу књиге и вина“ одржана је прошле недеље у Кући краља Петра I. Овај догађај организују Туристичка организација општине Савски венац и Удружење „Вински путеви Србије“.
Према речима председника СО Савски венац Немање Берића, који је отворио манифестацију, у оквиру овогодишњег дводневног програма представили су се винари, виноградари, удружења винарија и произвођача хране из Србије чије производе су посетиоци могли да дегустирају.
„Задовољство ми је што је општина Савски венац део оваквог догађаја који доприноси промоцији наше општине, њених великих туристичких потенцијала, винског туризма и наших туристичких субјеката – винарија, хотела и ресторана. Захваљујем Удружењу ’Вински путеви Србије’ што нас је винским путевима који не познају границе уврстило у туристичку руту ’Вински пут Београд’ крајем 2017. године, након потписивања нашег споразума о сарадњи“, поручио је Берић.
Председник Удружења „Вински путеви Србије“ Зоран Рапајић захвалио је општини Савски венац што је препознала потребу да се Свети Трифун као заштитник винара и виноградара обележава и у Београду.
С обзиром на то да је овогодишња манифестација „Свети Трифун на Савском венцу – У славу књиге и вина“ посвећена народном стваралаштву и обичајима, кроз књигу „Здрави били!“ аутора Драгише Симића публици су представљене српске здравице и обичаји у којима је вино неизбежна компонента.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *