Политика „Турског тока“

Изградња дела гасовода „Турског тока“ кроз Србију све је извеснија и ближа, мада још има неупотребљених „клипова“ који би отежавали његову реализацију

Иако се каже да једна лоша ствар никада не иде сама, нарочито када је увезана с политиком, десило се и супротно – да се у исто време догоде две добре ствари. Тек што је Бугарска добила „зелено светло“ да преко своје територије гради руски гасовод од границе с Турском до границе са Србијом, Секретаријат Енергетске заједнице у Бечу донео је одлуку да је и изградња дела овог гасовода кроз нашу земљу у складу с европским правилима.

МИШЉЕЊЕ ИЗ БЕЧА „Ројтерс“ је јавио да је бугарска компанија „Булгартрансгас“ донела коначну одлуку о инвестирању у пројекат изградње гасовода „Турски ток“, којим ће се транспортовати руски гас од њене границе с Турском до Србије. Одлука је донета након што је „Булгартрансгас“ прикупио обавезујуће понуде од три компаније, међу којима је и „Газпром“, за проширење бугарског система за транзит гаса.
Само дан касније Секретаријат Енергетске заједнице из Беча донео је мишљење према коме ће Србија моћи да се прикључи на пројекат гасовода заједничког руско-српског предузећа „Гастранс“. То значи да је Секретаријат ове заједнице уважио захтев регулаторног органа за енергетику Србије АЕРС-а, и изнео своје мишљење о изузецима од правила Трећег енергетског пакета ЕУ за будући гасовод у Србији, а који би требало да буде наставак „Турског тока“.
У саопштењу се наводи да је „Гастранс“ пројекат за нови нафтовод на територији Србије који би требало да буде повезан с новом инфраструктуром гасовода што ће бити изграђен „узводно у Бугарској и низводно у Мађарској“. У свом мишљењу Секретаријат тражи низ услова како би се осигурало да пројекат не доведе до затварања тржишта у Србији и шире.
Секретаријат се, пре свега, усредсредио на потребу стварања функционалних ликвидних и конкурентних тржишта гаса у Енергетској заједници на основу једнаких правила и услова. Како се наводи, тржишта гаса у југоисточној и централноисточној Европи ослањају се на испоруке руског гаса и често имају ограничене везе са суседним земљама.
Иначе, главни циљ Енергетске заједнице је да прошири правила унутрашњег енергетског тржишта ЕУ, посебно на земље југоисточне Европе и црноморске регије. У области гаса ово је имплементација Трећег енергетског пакета ЕУ.
Зато у процени утицаја пројекта „Гастранс“ Секретаријат, с једне стране, закључује да ће нови нафтовод који улази у земљу са југа побољшати безбедност снабдевања диверсификацијом путева снабдевања, а с друге, упозорава да ће он учврстити и одржати доминацију руског „Газпрома“ и „Србијагаса“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Kako opisati sprecavanje od strane amerike a i nekih drugih,gasifikaciju evrope i azije Ruskim gasom.Sveopste ludilo tonuce sile.Deviza je posle mene potop.U vreme totalne devastacije planete zemlje amerika sprecava da se razvija vereovatno naj cistiji energent.Svim silama nastoji se spreciti da gas stigne do Srbije i kroz Srbiju jer ce se na taj nacin Srbija otrgnuti iz kandzi Srbomrzaca.Logika tonuce sile je prosta i razunljiva .Ruski energetski kapaciteti za zapad su neiscrpni.To je ono sto je zapad potrosio u svom besu i osionosti zivljenja.Danas se mora p[latiti ceh takvom rasipnickom zivotu .Ako zapad saradjuje sa Rusijom na zdravim ekonomskim osnovama Rusija ga ekonomski stize i prestize i samim tim diktira buducnost.Amerika i zapad da bi to izbegli pokusavaju da slome Rusiju da bi mogli kao i do sada da pljackaju a ne da trguju.Po starom obicaju huskaju ove slabe naivne i glupe u otvorene sukobe sa Rusijom kako bi neko drugi stradao za njihov interes.Igra je toliko providna da me cude zemlje kao Poljska,Ukrajina,Rumunija ima ih jos koje su pristale na ulogu zrtvenih jaraca u igri zapada.Uzdajmo se u veliki Ruski narod i Putina.Zapad je sigurno osudjen na poraz u ovpoj igri.Sto pre to shvate to bolje za sve nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.