Пекиншка патка у „Хилтону“

Да ли нас америчке обавештајне службе потцењују или само лоше комбинују, и какве проблеме имају обавештајци ЦИА када тајно организују протесте и друге врсте деструкције у Србији?

Недавни састанак (вероватно ни први ни једини) службеника америчке амбасаде са организаторима протеста у Београду и другим градовима Србије само је допунски разјаснио оно што сви знамо – да иза организације протеста „Стоп крвавим кошуљама“ и „1 од 5 милиона“ стоји амбасада САД као идејни творац, подстрекач и организатор, као што је стајала и иза протеста „Не давимо Београд“.

ИСКУСТВО С АМЕРИКАНЦИМА Ако ико има искуства у подривању стабилности неподобних и непослушних (са становишта интереса САД) држава и влада, онда то имају америчке обавештајне службе. И зато само треба изучити одређене сличности с неким другим тајним операцијама, на неким другим меридијанима, и препознати сличности и извршити одређена прилагођавања на локалне прилике.
Како искуство налаже, у деструкцији се ослањају на све и свакога – на оне који су спремни да блате, лажу, подмећу, глуме жртве режима и производе сваку врсту нереда и хаоса који ремети нормалан живот и рад у градовима. Ту настаје и проблем за професионалне обавештајце јер, уз коришћење проверене и поуздане агентуре и шпијуна, морају рачунати и на оне који се по некаквом статусу у том произведеном хаосу намећу. Најрадије би их заобишли да је то могуће, јер тиме се опасност од „провале“ конкретних планова тајних акција, па и од компромитације амбасаде, вишеструко повећава.
Прво, они увек стрепе да им неко од истакнутих актера догађаја не буде „набачен“ од стране српских контраобавештајних служби и тако постане „кртица“ која ће унапред одавати планове. Знају добро у амбасади да је илузорно очекивати да српске тајне службе мирно посматрају реализацију незаконитог и прљавог посла.
Друго, долазе у контакт и морају да тајно раде с личностима које су неистражене па стога и непредвидиве. Личностима заслепљеним својим амбицијама које често не само да немају смисла за конспиративни рад него не виде сврху тајности, а због улоге у којој су се нашли мора им се штошта поверити.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *