Печат недеље

ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ

На комеморацији поводом 74. годишњице ослобођења концентрационог логора Аушвиц-Биркенау, у којем је у периоду 1941–1945. убијено око 1,4 милиона људи, од тога 1,1 милион Јевреја, потомци ослободилаца смештени су у последње редове.
„Стекла сам утисак да је земљи ослободиоцу умањен значај. Није баш пријатно и никако није јасно“, рекла је заменица председника Јавне посматрачке комисије Москве, чланица Савета за људска права и активисткиња за људска права Ева Меркачова, која је као члан руске делегације тог дана била у пољском Ошвјенћиму.
То што им је било омогућено да говоре и упале свеће, сматра, већ је много.
Председник одбора за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов раније је рекао да ће делегација Савета Федерације доћи у Аушвиц, упркос замрзнутим односима са пољским парламентарцима и без њихове позивнице.
Аушвиц-Биркенау био је највећи нацистички логор смрти и један од симбола Холокауста. Ослобођен је акцијом трупа Црвене армије 27. јануара 1945. На његовом месту је 1947. године направљен музеј, а 1979. стављен је на списак светске баштине Унеска.

НЕЛЕГАЛНИ ПРОИЗВОДИ?

Светосавски пакетићи намењени основцима у Гораждевцу и Осојану који су прешли преко административног прелаза Јариње, заплењени су, накнадно, у вечерњим сатима у јужном делу Косовске Митровице. Акција косовске полиције није се завршила одузимањем дечјих пакетића већ је део њих поцепан и уништен, а возач „Колашин превоза“, који је пакетиће превозио, уз прекршајну пријаву спроведен је у Приштину.
Пакетићи намењени малишанима у метохијским енклавама, по речима припадника косовске полиције, садржали су нелегалне производе из централне Србије.

ХИЛАРИ РАЗМИШЉА О КАНДИДАТУРИ

Хилари Клинтон се озбиљно носи мишљу да се поново кандидује за председника САД на изборима који ће се одржати у новембру 2020, известио је Си-Ен-Ен, ТВ кућа која је у време предизборне кампање 2016. била у функцији њене победе. Тада је Клинтонова освојила нешто више од 48 одсто гласова, око два процента гласова више од Трампа, али је електронским гласовима изгубила. Управо тих 48 одсто гласова наводно су разлог што би опет могла да се нађе у кампањи за председничке изборе.

ЦРВЕНИМ МАРАМАМА НА ЖУТЕ ПРСЛУКЕ

Група „Црвене мараме“ протестовала је у Паризу због насиља и вандализма на антивладиним демонстрацијама покрета „Жути прслуци“. „Црвене мараме“, које многи припадници „Жутих прслука“ називају Макроновим плаћеницима, навеле су да је кап која је прелила чашу огромна штета начињена Тријумфалној капији у децембру.
Контрамитинг на улицама Париза дешава се у тренутку када су све израженије поделе мишљења о покрету на чијим је домонстрацијама тражена смена Емануела Макрона. Припадници „Црвених марама“ не слажу се са свим захтевима „Жутих прслука“, а део њих сматра да би могло доћи до радикализације „жутог“ покрета.
Странка председника Француске није званично учествовала на контрамитингу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *