На шинама Хладног рата

Војна логика америчког повлачења из ИНФ споразума састоји се у следећем: разместити тако велики нуклеарни потенцијал да Москва схвати да не може да преживи напад и да се принуди на капитулацију

Првог фебруара, у петак, из Вашингтона је стигла коначна, званична и дуго очекивана потврда: Америка скида са себе обавезе проистекле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и краћег домета (INF Treaty) из 1987. године. Ово је био сигнал, према мишљењу бројних аналитичара, за старт нове трке у наоружању. И, по свој прилици, враћања глобалне композиције на шине Хладног рата.

ВАШИНГТОН ОПТУЖУЈЕ МОСКВУ САД су већ од следећег дана, дакле од 2. фебруара, започеле процес изласка из Споразума, што ће потрајати укупно шест месеци. Председник Доналд Трамп је за ову своју одлуку окривио Москву. „Русија је некажњено кршила споразум сувише дуго, тајно испитујући и уводећи у наоружање забрањени ракетни систем који представља директну претњу нашим савезницима и војсци у иностранству“, истакао је амерички лидер. Западни медији су последњих месеци објавили много материјала о руској „тајној ракети“, коју су назвали „Novator 9M729“, односно SSC-8 по НАТО класификацији, којом Москва наводно крши споразум из 1987. године. Руски експерти су, међутим, још од 2000. године упозоравали на америчку ракету „Гера“, домета више од 1.000 километара. Американци су ову ракету користили као мету за тестирање својих антибалистичких система. У Вашингтону свој део кривице не признају, већ за све окривљују Москву, да би свом једностраном потезу дали какав-такав привид легитимности.
„САД су поштовале споразум више од 30 година, али ми нећемо бити ограничени његовим условима, док нам Русија даје лажне информације о својим активностима. Ми не можемо да будемо једина земља на свету која је унилатерално везана овим, или било којим другим уговором“, поручио је Трамп. Укључили су се и представници НАТО-а, исказујући јавну подршку Вашингтону, наглашавајући да ће Москва „сносити пуну одговорност“ за престанак дејства споразума. Амерички председник је још напоменуо да ће САД ићи напред у стварању својих варијанти војног одговора и да ће „радити са НАТО-ом и нашим другим савезницима и партнерима, да би лишили Русију било каквих војних предности које она може да има као резултат свог незаконитог понашања“. Другим речима, Трамп најављује да ће САД активно радити на развоју до јуче забрањеног наоружања – реч је о ракетама копненог базирања, домета од 500 до 1.000 и од 1.000 до 5.500 километара. У финишу Хладног рата совјетски и амерички лидер, Михаил Горбачов и Роналд Реган, после више година преговора постигли су договор о ликвидацији ових ракета, као и забрани њиховог истраживања и развијања.

Доналд Трамп најављује да ће САД активно радити на развоју до јуче забрањеног наоружања – реч је о ракетама копненог базирања, домета од 500 до 1.000 и од 1.000 до 5.500 километара. У финишу Хладног рата совјетски и амерички лидер, Михаил Горбачов и Роналд Реган, после више година преговора постигли су договор о ликвидацији ових ракета, као и забрани њиховог истраживања и развијања
- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *