Мафијашка цигла у зиду правде

Када велика сила склапа уговор с неком малом земљом како би поспешила и унапредила правду, то личи на оно познато мафијашко „продавање цигле“. Ако „купиш“, кајаћеш се, а ако „не купиш“, кајаћеш се још више

Орвелова алегорија која каже да су „све животиње једнаке, али да су неке животиње једнакије од других“, својеврсно је политичко пророчанство нарочито када је правда у питању, где богињу правде са повезом преко очију замењује задригли силеџија с батином у руци. Вреди ли, уопште, с таквим силеџијом склапати уговор о реципрочној примени права, када је напретек примера непоштовања и много значајнијих међународно правних обавеза?

МРТВА СЛОВА НА ПАПИРУ Пресуда Међународног суда правде, тако, којом се налаже да САД ублаже санкције Ирану, остала је само мртво слово на папиру, будући да је Америка још поодавно прогласила да је изнад свих међународних судова, као и због тога што та међународна институција не располаже механизмима принуде како би своје пресуде спровела у дело.
И није то први пут да је Америка одбила да прихвати пресуду Међународног суда правде – такав случај се већ догодио у случају Никарагве. Наиме, суд је поводом жалбе да се Америка својевремено мешала у унутрашње сукобе те земље донео одлуку у њену корист, али је Америка одбила то да прихвати, а када се Никарагва 1986. године обратила Савету безбедности УН да натера Америку да поштује одлуку суда, САД су уложиле вето.
А ако једна земља одбија да поштује одлуке међународних судова, шта је тек може натерати да се држи уговора с неком малом земљом, заснованом само на принципу узајамности и „једнакости“?
Велики и моћни су арогантно игнорисали и избегавали суђења њима и њиховим клијентима, не прибегавајући чак ни „креативном“ тумачењу права, углавном резервисаном за слабе и немоћне. Сетимо се преговара о статусу Косова 2006–2008. У Вашингтону се у то време често чуо аргумент да у Резолуцији 1244 СБ УН не пише да се „потврђује приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије“. Према новом „креативном тумачењу“ те речи нису у самој резолуцији, него су у преамбули, и у Анексу 1 и Анексу 2…

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *