Излог књиге

Ратко Дангубић
КАФЕ КЕНГУР
„Архипелаг“, Београд

Нови Дангубићев роман Кафе Кенгур смештен је у митско и стварно банатско место Модош. Али да би прича могла да се одигра и исприча у Модошу, било је неопходно да њен јунак опише пун круг: од младића који одлази из Модоша, отискујући се у све даље просторе, док не заврши у Аустралији у којој ће провести узбудљив живот све до изненадне пословне пропасти, да би се онда вратио у Модош, где, после животног губитка, још једино може да у причи о сопственом и епохалном искуству претрајава завршне дане свог живота.
Повратник из иностранства, на самом крају свог живота, у дотрајалом кафеу Кенгур у Модошу, прича о свом одрастању у земљу и о својим деценијским странствовањима по свету.

Ђорђе Сибиновић
НЕ ВРЕДИ ПРИЧАТИ
Књижевна заједница „Борисав Станковић“, Врање

Како је забележено у рецензији ове књиге есеја чији наслов стиже из латентног песимизма, Сибиновић шири хоризонт од дубинског разумевања интеграције традиционалног у актуелно, до увида у све чешће видљив недостатак очекиваних ефеката сарадње права и морала. Одважно и без застоја, попут лаког скакача у отварању партије „на дах“, он поставља рок икону на повлашћено место, пита се да ли је слика једино што преостаје од конзумеризма и на екрану и у галерији; ништа мање храбро показује да разумевање филма чије место веома агресивно доводе у питање његове профитне извиднице никако није завршено; да би попут финалисте витешког турнира покидао и последњи кончић на коме се још увек клати позлаћено лицемерје родних неспоразума о којима је данас једино могуће говорити само еуфемистички и идеолошки, без идеје о етици супротстављања ради открића „боље љубави“. Сибиновић и не покушава да прикрије да га знање привлачи у текстовима које бира да о њима сведочи у односу на одложену лирску благост за моменат необуздане страсти за поезију према којој не успева да заустави ни речи ни емоције. Књигу закључују поглавља из којих попут лакоће са кућног прага проговара вокација која нас као сенка прати читавог живота, у колебању највише.

Алексеј Пушков
ПОСТСКРИПТУМ – МОЖЕ ЛИ ПУТИН ПОМОЋИ русији
Карић фондација, Београд

У својој новој књизи познати руски политиколог и популарни ТВ водитељ Алексеј Пушков дели са читаоцима ставове о перспективама Русије и савременог света, дајући оцену о значајним догађајима последњих година – глобалној кризи, „рестартовању“ односа Русије са Западом, програму „дестаљинизације“, рату у Либији и погибији Муамера ел Гадафија. Професор Московског државног факултета за међународне односе, председник Савета за стратешке приоритете, творац и уредник „Постскриптум“, по мишљењу многих, слови за светску политичку и експертску елиту. Ова књига представља бритак, емоционални дијалог са читаоцем који жели да зна шта се заправо догађа у свету и којег интересује судбина сопствене земље.

Слађана Илић
ДРЖАВНА ЖИВОТИЊА
Градска библиотека Лајковац

Према речима проф. др Мила Ломпара, у студији Слађане Илић препознају се експлицитни и имплицитни вид политичког у приповедању. „Њен задатак је имао изазован карактер, јер Радован Бели Марковић није познат као политички писац, док су анализе наше ауторке показале дубинске слојеве који мењају устаљену представу о њему. Она је своје закључке доводила у релевантну везу са теоријском, критичком и историјском литературом, чиме им је обезбедила ширу ваљаност и пријемчивост. Написана јасним језиком, теоријски заснована, темпераментно образложена студија несумњиво представља важан допринос разумевању неуочених аспеката прозе Радована Белог Марковића, као ваљан прилог све актуелнијим и теоријски промишљеним типовима односа који се успостављају између књижевности и политике“.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.