Инвестиција за сигурну будућност

Постављен камен темељац постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А

У термоелектрани „Никола Тесла А“ у Обреновцу почела је изградња постројења за одсумпоравање димних гасова, вредног више од 167 милиона евра. Постављању камена темељца присуствовали су Александар Антић, министар рударства и енергетике, амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама, в. д. директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић, затим Такема Сакамото, директор Јапанске агенције за међународну сарадњу за Европу и Блиски исток, и Таканори Накамото, потпредседник компаније „Мицубиши Хитачи пауер систем“.
„Ово је значајан дан за будућност ’Електропривреде Србије’, као и ТЕНТ-а, који са својих 1.750 мегавата, без сумње представља стуб енергетског система земље“, рекао је министар рударства и енергетике. „Посебну пажњу пружамо одржавању века те електране која је изграђена још седамдесетих година и која данас мора да се прилагођава стандардима ЕУ, посебно у области животне средине. У ТЕНТ-у су урађена три кључна сегмента важна за заштиту животне средине, а то су изградња електро филтера на свим блоковима ТЕНТ-а, као и смањење азотних оксида, које је спроведено на блоковима А3 и А5, а до краја фебруара биће завршено и на блоку А4. Највећи сегмент који следи је одсумпоравање димних гасова, чија изградња креће данас и то захваљујући Влади Јапана и ЈИЦА, који су нам дали повољан зајам.“
Према његовим речима, посебно је важно што ће „Мицубиши Хитачи пауер систем“, који предводи радове на изградњи постројења, донети нову технологију у нашу земљу и што ће пружити пример и домаћим компанијама како да убудуће реализују такве пројекте. Чак 60 одсто посла у изградњи обавиће домаће компаније.
Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, рекао је да ће се систем за одсумпоравање димних гасова градити за четири блока ТЕНТ-а А – А3, А4, А5 и А6, снаге по 350 мегавата. Ово постројење омогућиће наставак рада термоелектране за најмање 20 година.
„Пројекат је био у ризику да пропадне, али захваљујући Влади Србије оживели смо га и данас започињемо његову реализацију“, рекао је Грчић. „Ове године почеће обнова блокова А1 и А2 у ТЕНТ-у, који су најстарији и чија ће ревитализација трајати неколико година. Рок за изградњу постројења за одсумпоравње је 42 месеца, после чега следи гарантни период и пробни рад постројења од 12 месеци.“
„Јапан се некада суочавао са проблемом загађења ваздуха, али је успео да га реши. Било би ми задовољство да српски народ искористи наше знање и технологију које смо стекли из тих искустава“, рекао је Ђунићи Марујама, амбасадор Јапана у Србији. „Сигуран сам да наша подршка овом пројекту може да помогне напорима Србије да спроведе друштвене реформе неопходне за приступање ЕУ.“
Према речима Такема Сакамотоа, директора Јапанске агенције за међународну сарадњу за Европу и Блиски исток, водеће компаније „Мицубиши Хитачи пауер системс“, „Иточу корпорејшен“ и „Тепско“ укључене су у овај важни пројекат и могу да допринесу успеху овог пројекта и могу да омогуће трансфер напредне технологије српским пријатељима и развој њихових капацитета. Поред разних пројеката о сарадњи у прошлости, који трају дуже од две деценије, ЈИЦА такође даје приоритет размени људства између две земље.
Пројекат се реализује у оквиру споразума влада Србије и Јапана, на основу којег је 2011. године потписан споразум о зајму за његово финансирање између ЈП ЕПС и ЈИЦА. Уговор о изградњи постројења између ЕПС-а и конзорцијума фирми који предводи компанија МХПС потписан је 8. септембра 2017. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *