Бриселска замка

Куда води европски пут Босне и Херцеговине?

У дубоко подељеној дејтонској творевини у којој Бошњаци оспоравају име и статус Републике Српске, а Хрвати покушавају да се ишчупају из загрљаја федералног партнера, једина ствар око које у овом тренутку, бар начелно, постоји сагласност сва три народа и оба ентитета јесте „европски пут БиХ“, односно жеља да ова несрећна земља добије статус кандидата за чланство у Европској унији. Како би се приближили остварењу овог циља, тројица чланова Председништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, у својој су првој заједничкој спољнополитичкој мисији боравили у Бриселу где су водили разговоре са челницима ове организације – председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, високом представницом ЕУ за иностране послове и безбедност Федериком Могерини, првим човеком Европског савета Доналдом Туском, и комесаром за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Црнадак: БиХ ће следити пут Црне Горе у НАТО!

Министар спољних послова БиХ у техничком мандату и функционер Партије демократског прогреса Игор Црнадак је, на конференцији коју је организовао Атлантски савез Црне Горе, саопштио да је „спољнополитичка одредница Босне и Херцеговине чланство у НАТО и Европској унији“, те да ће „на том путу следити пример Подгорице“. Он је током дискусије на тему „Актуелна безбедносно-политичка и економска ситуација у БиХ“ нагласио да је „овај процес, због унутрашњих политичких прилика, тренутно у застоју, али да тај приоритетни задатак има изгледа да буде решен“. Црнадак, иначе кадар Младена Иванића, касније је покушао да демантује то што је рекао, али су га демантовали сами организатори, потврдивши у издатом саопштењу да је одлазећи министар спољних послова БиХ заиста рекао оно што су медији пренели. 


Један коментар

  1. Srdjan Srdjan

    U ovim vremenima opšte krize u koju sve dublje zapada novinarska profesija, nivo izvještavanja, a posebno analitičko novinarstvo, list “Pečat” predstavlja rijedak izuzetak čemu neizmjeran doprinos daju tekstovi Kolje Besarovića. Impresivna je studioznost sa kojom gospodin Besarović analizira probleme sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, posebno srpski narod u njoj, kao i njegova sposobnost da uoči i jasno definiše splet, često zamršenih odnosa političkih snaga u njoj. Sasvim je izvjesno da novinari kao što je gospodin Besarović predstavljaju nadu u ponovni vaskrs najsvjetljijih tradicija srpskog novinarstva. Srđan Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.