Блокада, истраге, претње опозивом

Трамп на половини мандата

Пише Марко Танасковић

Други део председничког мандата у америчкој политици традиционално представља „мирније“ време када повучени политички потези и усвојене државне мере почињу да дају конкретне резултате, већ се своде први рачуни, а читава администрација полако се окреће припремама за нове изборе и нову кампању

У случају, по свему неконвенционалног, председника Доналда Трампа уобичајени ред догађаја у политичком календару САД добија нов обрт и потпуно другачију динамику. Наиме, када је 20. јануара 2017. испред вашингтонског Капитола положио заклетву над Библијом и постао 45. председник САД, Трамп је у инаугурацијском говору обећао да ће му Америка бити на првом месту и да је његовим избором амерички народ поново постао суверени владар земље. Трамп је критиковао своје претходнике због скупих и непотребних ратова за туђе интересе, док су код куће, на улицама Америке, дозволили покоље, процват криминала, празне фабрике и рекордну незапосленост. Обећао је да „заборављени грађани Америке више неће бити заборављени и да ће сви морати да саслушају њихов глас“, а да ће свака одлука, од питања међународне трговине и такси преко имиграције до спољних послова, бити донета искључиво у корист америчког народа.
Да би остварио своја обећања дата обичним Американцима, Трамп се, са оптимизмом и самопоуздањем човека који је у животу навикао да побеђује, заветовао да ће исушити вашингтонску глобалистичку „мочвару“ која је, по њему, деценијама доносила одлуке противне интересима већинске Америке. Такође, Трамп је послао поруку остатку света да ће Америка убудуће снажно бранити своје виталне интересе, али да неће више ширити глобалистичку агенду и наметати своје вредности другима, већ ће пустити да оне сијају за пример онима који желе да их следе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *