Аларм за Европу

Минхенско опипавање пулса глобалних политичких прилика и трендова: На (чувеној) Конференцији о безбедности у баварској престоници показао се, драстичније и драматичније него икад раније, раскол у западној фамилији – Европљани далеко више страхују од Трампове Америке него Путинове Русије

И кад није ту, а ове године га није било на (чувеној) Минхенској конференцији о безбедности, као да дух Владимира Путина лебди над овим традиционалним (педесет пети по реду) скупом, својеврсним сеизмографом политичких прилика и геостратешких стремљења у свету.
Ако, наиме, на интернету (Гуглу) укуцате назив овог скупа, обавезно „искочи“ (и) његов, Путинов, „пророчки“ и „историјски“ минхенски говор из 2007. године (пореде га с говором Винстона Черчила у Фултону, наговестио је еру Хладног рата), који је огласио крај (уз жестоку критику) униполарног света („недопустиво је да једна суперсила, на своју руку, одлучује о глобалним проблемима, игноришући интересе других, па и својих савезника“), констатовао рађање новог, мултиполарног, политичког поретка и обзнанио „тријумфалан“ улазак (повратак) Русије у светску арену.

(Не)очекивани резултат

Самоуверени минхенски наступ руског председника изазвао је прави политички потрес међу затеченим, и изненађеним, западњацима: тог часа, и с те стране, кренула је његова несустала политичка (и медијска) сатанизација и распламсала се, дотад пригушена, антируска хистерија. Она је, међутим, и после толиких година „зрачења“ јавности, остала, очигледно, у (драстичном) раскораку са расположењем грађана. „Шпигл“ је „завирио“ у истраживање регионалног бироа фондације „Фридрих Еберт“ за сарадњу и мир у Европи, под називом „Безбедносни радар 2019: аларм за Европу“, припремљеног управо за потребе овогодишњег минхенског скупа, и открио да је у очима Немаца Трампова Америка (далеко) опаснија од (извикано опасне) Путинове Русије: сваки други Немац види Сједињене Америчке Државе као претњу европској безбедности!
У очима многих Немаца ситуацију на Старом континенту (забрињавајуће) погоршава и ширење западне војне алијансе (НАТО), као и Европске уније . Анкета је, иначе, спроведена у више европских земаља, укључујући и Србију: Француској (и тамо је Трамп опаснији од Путина), Летонији, Пољкој и Украјини. У „Шпигловој“ информацији (број од 7. фебруара) се, поред осталог, констатује, и упозорава, да велико искушење за безбедност континента представља (и) незадовољство у земљама на источној страни њиховим политичким статусом: нису адекватно уважаване. То је уверење посебно наглашено међу учесницима анкете из Србије (85 процената), Украјине (74 одсто) и Пољске (67 процената).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.