ЗЛОСЛУТНА РАТНА ВАРНИЧЕЊА

Туробна времена, затечени и неспремни Европљани: Откуд све учесталије најаве готово неизбежног окршаја једне силе на заласку, САД, и друге у успону, Кине, у глобалном наметању за превласт, у чији вртлог би, неминовно, биле увучене многе земље и кад то не би желеле

Све учесталије призивање Тукидида, највећег историчара Антике, а чине то (западно)европски политичари и медији, не слути на добро. У том призивању садржано је, наиме, суморно предсказање жестоког (ратног) обрачуна две светске силе. Једне на заласку, Сједињених Америчких Држава, и друге, у незадрживом успону, Кине. А Тукидид је ту да покаже, и докаже, како је тај сукоб, практично, неизбежан!
У његовом „кључу“ за објашњење рата између Атине и Спарте траже се, и налазе, аргументи за америчко-кинеско одмеравање снага, које је у току на свим пољима, економском и научном пре свега, а сада и на – војном: кад једна сила почиње да угрожава превласт друге, по Тукидиду, (ратни) сукоб је неминован.
И док се једни концентришу на овај (кинеско-амерички) двобој, други у потенцијалну ратну арену убацују (и) Русију, тврдећи да је свет већ отишао даље од пуке репризе Хладног рата и приближио се опасном бурету барута из којег би лако могла да плане варница трећег светског рата.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *