РЕВОЛУЦИЈА СЕ ВРАЋА КУЋИ

ГДЕ ЋЕ БИТИ КРАЈ СПИРАЛИ НАСИЉА У ФРАНЦУСКОЈ

Док се француски медији баве демонстрацијама у Београду, ситуација се у њиховој земљи заоштрава до те мере да су и полицајци почели да се буне због претеране употребе насиља и упозоравају да се Француска налази на ивици грађанског рата

Од 17. новембра више Француза је тешко повређено током напетости између наших служби и демонстраната, припадника „Жутих прслука“. Моје колеге су ступиле у полицију да би штитиле животе суграђана. Нажалост, обични грађани, попут нас полицајаца, сада ће морати да живе без ока или руке. Ова доживотна сакаћења изазвана су ЛБД-ом (гумени меци) и ГЛИ-Ф4 (гранате са сузавцем и експлозивним пуњењем). Никада од настанка Пете Републике (1958) нисмо оволико интензивно користили такво оружје против масе – навео је у отвореном писму председнику владе Француске Едуару Филипу председник полицијског синдиката „Франс полис“ Мишел Торис.
„У оквиру операција одржавања реда, коришћење тог оружја наређују административне власти. Генерално ради се о префектима који спроводе упутства министра унутрашњих послова. Није на мени да процењујем да ли је употреба силе коју наређује министарски и префектски ауторитет пропорционална, или не. У сваком случају изгледа да су жртве сакаћења најчешће обични, мирни демонстранти“, додао је он, истичући да нанете повреде личе на оне задобијене у рату.
Заиста, чињенице говоре да су француске снаге реда у сукобима с демонстрантима широм ове земље употребиле крајње неселективну и неодмерену силу која неретко прелази границе бруталности. Досад су на овај феномен указивали углавном демонстранти, али сада се против мера које се наређују почела да се буни и полиција (или макар њен освешћенији део); она захтева од власти одмеренији приступ демонстрацијама упозоравајући да се држава налази „на ивици грађанског рата“. Овакав приступ француских власти довео је до тога да су најмање четири особе остале без руке услед експлозија граната са сузавцем. Међу њима је и Ајан, стар 50 година, коме је рука разнета док је покушавао да уклони канистер са сузавцем који је пао у близини групе деце. Распрострањено коришћење гумених метака довело је до тога да је најмање дванаест људи остало без ока, а међу њима су и неки који, по сведочењима, нису ни учествовали у демонстрацијама. Најдрастичнији пример насумичне и прекомерне полицијске бруталности свакако је Зинеб Редуан, стара 80 година – њој је 1. децембра 2018. у Марсељу, док је мирно седела у свом дому, граната са сузавцем улетела кроз прозор и експлодирала пред лицем. Далеко од тога да је она једина изгубила живот током демонстрација. По писању демонстрантима не баш наклоњеног „Монда“, до 21. децембра живот је у инцидентима повезаним с протестима изгубило десет људи.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *