ДА ЛИ ЈЕ ТАЈВАН АМЕРИЧКИ ЏОКЕР?

СТРАТЕГИЈА КИНЕСКОГ ОДГОВОРА

Си Ђинпинг је најпре средином прошле седмице позвао Тајван на мирно поновно уједињење (peaceful reunification), а потом је у петак наредио оружаним снагама да буду спремне за свеобухватну војну борбу са, како је рекао, нове полазне тачке, након што су САД одлучиле да уложе милијарду и по долара у „програме“ у источној и југоисточној Азији

Док траје примирје у трговинском рату, у Кини се од прошле седмице пише и говори о могућности војног судара са САД. Укратко, нова година у Кини је почела више него занимљиво.
Најпре је на скупу одржаном у среду прошле недеље, поводом 40. годишњице позива Комунистичке партије Кине да се оконча сукоб у Тајванском мореузу, Си Ђинпинг поново предложио „демократске консултације“ с Тајпехом. Циљ тих консултација био би постизање прелазних аранжмана неопходних за, како је Си рекао, миран развој веза између две обале Тајванског мореуза. Он је свакако поново мислио на могућност да се Тајван присаједини матици на основу принципа једна земља – два система, као што је случај у специјалним аутономним регионима Хонгконг и Макао.
Само два дана касније, обраћајући се члановима Централне војне комисије (ЦВК), на чијем је челу, Си је наредио Кинеској народноослободилачкој војсци да буде спремна за борбу док се, како је рекао, земља суочава с ризицима и изазовима без преседана.
„Све војне јединице морају правилно да схвате главне трендове националне безбедности и развоја и ојачају осећање неочекиваних тешкоћа, кризе и битке“, изјавио је Си Ђинпинг.
Његово обраћање члановима ЦВК касније је емитовано и на Централној кинеској телевизији (CCTV). С тим у вези ЦВК је потом издала низ смерница за јачање морала.
Војни стручњак из Шангаја Ни Лесјунг изјавио је да су недавни „гестови високог профила“ вероватно били упозорење онима који су покушавали да опструирају планове копна за поновно уједињење Тајвана.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.