Црвена револуција чека Aмерику

„Фаренхајт 11/9“

Од већине хваљен нови филм Мајкла Мура представља уједно и дајџест свих његових социјалних тема којима је обојио претходних десет документараца, као и отворено хушкачки борбени подстрек против не само актуелног становника Беле куће већ и против свих иницијатора неправди у америчком друштву. Отуда је ово заправо Муров манифест, мада и његов јефтин памфлет, зависи из које се перспективе посматра. Свакако је борбени гест

Нови филм најславнијег аутора документарних филмова Американца Мајкла Мура, „Фаренхајт 11/9“, у неколико може се рећи ад хок тренутака током прошле године присутан и у нашим биоскопима, још један је његов типични осврт на политичко, социјално, заправо целокупно стање у америчком друштву данас. У трамповском америчком друштву. Мада, иако су многи и на невиђено потрчали да обележе овај Муров рад као некакво разрачунавање с Трампом и том „његовом“ Америком, „Фаренхајт 11/9“ је много више од напада на актуелног великог америчког вођу који је до те мере постао персона за исмејавање, критиковање и сатанизовање да је одавно прешао црту када би му негативни коментари шкодили и када су парадоксално заправо за њега почели да делују чак корисно. У сваком случају, Трамп је започео трећу годину мандата, а Мур је овим филмом и његовим насловом – који се наметнуо као занимљива игра бројева, пошто 9. новембар представља датум формалног Трамповог тријумфа у борби за председничку функцију, а као одраз у огледалу и то на више метафоричких равни представља спону с најчувенијим Муровим документарцем „Фаренхајт 9/11“ који се пре деценију и по бавио последицама терористичког напада на Америку 11. септембра – започео свој меч с влашћу и свима одговорнима за текући суноврат Америке. Захваљујући оном првом филму Мур је постао један од најутицајнијих филмских стваралаца у Америци, па и у свету, а прихваћен је и као политички активиста великог значаја, шлифа и тежине.
- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Један коментар

  1. Najjeftiniji komunistički pamfletista, crvena revolucija nikad neće doći u Ameriku iako se tome nadaju Klintonove demokrate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *