Владимир Кецмановић – Тито и ми

Идеја сваког колонизатора је да уништи онај ентитет који има потенцијал да не буде колонија. То су на нашем простору Србија и Срби

Oно што би се традиционално звало високом културом је у озбиљној кризи, а оно што се зове ниском културом је у екстази… Али то није никаква трагедија. Јер откако је света и века, уметност опстаје тако што се из шунда рађа нови квалитет – каже у разговору за „Печат“ Владимир Кецмановић, писац, сценариста, добитник више престижних награда.
Пишете роман о Титу. Прилично екстравагантна тема. Зашто Тито?
Роман о Титу пишем из једног уврнутог угла. То је, мислим, једини начин да се литерарно квалитетно приступи тој теми. Личност Тита је веома компликована, тешко је наћи угао из ког би јој се пришло, зато не чуди што нико досад није писао роман о њему. Он је парадигматичан за много тога што се на овим просторима дешавало, не само у његово време него и касније. Коначно, последице његовог деловања присутне су данас а биће присутне још дуго. Перцепција Титовог лика и дела мењала се од тренутка његове смрти до данас, а извесно је да ће се мењати и у будућности. С једне стране, он је био диктатор и несумњиво да је Србима учинио већу штету него заједно свим нацијама и „нацијама“ на подручју земље којом је владао, али стоји чињеница да су у то време ови простори доживели највећи развој који, истина, није имао класичну економску основу већ је био последица маршаловог конгенијалног шарлатанства. Реч је и о човеку који је Србе дугорочно урнисао иако је владао пре свега захваљујући подршци Срба.
Чиме објашњавате ту везу између Срба и Тита?
Његова лична мегаломанија негде се подударила са српском мегаломанијом. Срби отуда и јесу били његов природни савезник при стварању масивне армије и курчењу на међународном плану. Свест о сопственој величини која није у потпуности заснована на реалним основама објашњава тајну везу између Срба и партизанског врховног команданта.
Постављате ли питање како би се Тито снашао у новонасталим околностима? Сетимо се хумористички и комплексно представљеног Хитлеровог лика у роману Опет Он.
Оно што је радио до своје смрти наставио би до пада Берлинског зида, али велико је питање шта би, да је неким чудом толико поживео, урадио данас. То питање се нужно поставља, али роман никад не нуди комплетне одговоре… Књига Опет Он није врхунска у књижевном смислу, али је врло духовита и са задовољством сам је читао. Могу да признам да ми је била један од подстицаја за идеју да пишем о Титу.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

4 коментара

 1. Srđa Zlopogleđa

  Iz ovog kratkog teksta da se zaključiti da je i Kecmanović jedan od onih koji nastoje da se prikrpe uz novi talas u Srbiji, “opanjkavanjem” Tita. Pošto je gotovo nemoguće “razapeti” Tita u vremenu njegove vladavine, jer je NAROD samo tada živeo dostojanstveno i sigurno, onda ga treba mrtvog smestiti u ovo vreme i krenuti sa “analizama” kojima će se on dezavuisati kao državnik. Imajući u vidu, ono što Kecmanović izbegava, svekoliko stanje srpske države i NARODA pre Tita i za vreme Tita, njegova tvrdnja da je “Tito učinio veću štetu Srbima nego zajedno svim nacijama”, je apsurdna, netačna i besmislena! Samo takvim tvrdnjama moguće je pokušati Tita blatiti. Kažem “pokušati” jer svi takvi pokušaji su se pokazali uzaludnim, što je pokazalo poslednje istraživanje po kojem srpski narod Tita i dalje smatra jednim od najboljih vladara.

  4
  6
 2. Vaso Petkovic

  Baš se čudim Kecmanoviću ,nije moguće da posle toliko vremena nikoga ne interesuje -ISTINA.Kako je moguće da osoba za koju se ne zna ko ju napravio,ko rodio,kada se rodio(petnaest datuma rođenja),kad je umro,gdje je sahranjen da postane najveći sin naših naroda i narodnosti ??!!.Zar to sve nije sumnjivo samo po sebi ?.Sve to se mora kritički i objektivno istražiti u cilju utvrđivanja -ISTINE.Sve je propalo za što se deklarativno zalagao najveći sin,sem Avnojevskih granica i politike na uništenju svega što je srpsko!.Prošlo je toliko vremena od njegove smrti a iste gluposti se pišu o dobrom životu i sigurnosti naroda,da je to sve istina ne bi se država raspalu u tolikoj mržnji i krvi.Razmjere zločina koji je učinjen, posebno prema srpskom narodu,moguće utvrditi tek posle donošenja rezolucije u izjednačavanju zlodjela fašista i komunista u skladu sa odredbama deklaracije koju je donio Parlament EU.Sve što znamo o Titu su izmišljene laži da se sakrije -ISTINA!.

  3
  2
 3. Ako nista neznate o Titu neznam sto uopste pisete o njemu.Nemoze se pisati a ne navesti ni jedan argument.Bio je i ostao najveci zlotvor srpskog naroda i drzave,dokazano od strucnjih inostranih naucnika,a ne ovih nasih nazovi istoricara.

 4. Doveden je da unisti Jugoslaviju,da bi to uradio morao je unstitii srbe sto je i ucinio.Ovo je dokazano proucavanjem istorije drugih zemalja ,a ne citajuci nasu sund literaturu koja je za polupismene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.