Ризична преговарачка меница

Тврди се да се Србији нуди некакав „Дејтон 2“. Ради се о прихватању америчког примата у обновљеном преговарачком процесу с Приштином. Да ли је то сврсисходно са становишта заштите наших интереса?

Наши медији и политичка каста Трампово обраћање Вучићу и Тачију тумаче као понуду да САД преузму од ЕУ доминантно место у преговорима између Београда и Приштине и током њих својим ауторитетом издејствују постизање нечега што се оцењује као компромис Срба и Албанаца. Можда је уистину тако, али не може се недвосмислено закључити да је то намера Беле куће. Постоје бројне могућности за покушај дешифровања мотива који стоје иза вашингтонског писма. И како то бива, ко жели нешто да пронађе у вишеслојном материјалу, бар за дневнополитичку употребу то лако може да постигне. Истина ту и није пресудно значајна. Но да сада не компликујемо ствар, већ да априори прихватимо да САД желе да преузму преговарачко кормило и то с намером да се постигне одржив договор између, како се на Западу обично каже, Косова и Србије. Тога ћемо се држати у овом тексту.

АМЕРИЧКИ РАЧУН Вашингтон има вишеструки интерес да тако буде. Прво, САД би на глобалном плану демонстрирале да чак и у зони где се преплићу интереси разних велесила – односно у вези са Србијом која као ретко која држава у свету има спољнополитичку дисперзију – могу да буду одлучујући чинилац када то пожеле. На миг Америке да је коначно спремна да било шта да Србима, испало би да је наша власт спремна да клекне. Тако би прекоокеанска сила бацила велику сенку на Русију и Кину. Друго, још горе би прошла ЕУ. Показало би се у пуном обиму да је Брисел геополитички патуљак. Нешто је покушао, батргао се и коначно се насукао. Онда је ствар преузела Америка и муњевито постигла резултат. Европска унија, укључујући и њене носеће факторе, озбиљно би била понижена. Коначно, Америка би створила основ за брзо задовољавање својих конкретних интереса на Балкану. Или бар неких од њих већ зависно шта је приоритет САД.
Ствари су просте у вези с тим шта Вашингтон код нас жели. У питању је заокруживање присуства НАТО-а у нашем региону. То подразумева улазак у тај пакт Србије и БиХ, односно сламање отпора РС због које суседна сложена државна заједница већ није у редовима Северноатлантског пакта. Следећа тачка је енергетске природе. Она се своди на онемогућавање намере Руске Федерације да изгради магистрални гасовод који би од Турске преко Балкана стигао до Централне Европе где би се „Јужни ток“, вероватно у Словачкој која би постала енергетска раскрсница, у новом руху спојио са огранком Северног магистралног гасовода. Уз то, циљ САД је да и нама, као и свим другим клијентским земљама, наметне куповину бар одређене количине свог скупог течног гаса. Постоје и други елементи у игри, али они су мање битни па их не помињем.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.