РЕЗОЛУЦИЈА СТОП ГРУЕВСКИ!

Како се Брисел умешао у спор Будимпеште и Скопља око азила за бившег македонског премијера

Посланици Европског парламента (са 470 гласова за, 116 против и 46 уздржаних) усвојили су 29. новембра резолуцију у којој је оцењено да је Македонија (има статус кандидата за чланство у ЕУ од 2005. године, али још није почела приступне преговоре) остварила напредак у правосудним реформама. Наведено је и да је кључно важно да Скопље у наредној години постигне што опипљивије резултате и у економским реформама, сузбијању корупције и слободи медија, и, као најважније – у резолуцији о Македонији изнета је оштра критика на рачун Мађарске!

ШАМАР У ЛИЦЕ ЕУ Мађарски азил бившем македонском премијеру Николи Груевском, наиме, већина посланика ЕП оценила је као нови „шамар“ мађарског премијера Виктора Орбана у лице Европске уније.
Европосланици су прихватили амандман социјалиста, либерала и зелених (који је потписала Холанђанка Џудит Саргентини) и у текст резолуције унели да је „Мађарска у случају Николе Груевског интервенисала у унутрашњим пословима Македоније, да Будимпешта императивно мора да поштује македонски правосудни систем и владавину права, преиспита и поништи одлуку о азилу и бегунца изручи Скопљу на издржавање затворске казне због злоупотребе службеног положаја“…

ЦРВЕНИ КАРТОН Нови „црвени“ картон Будимпешти из главног града Европске уније!
„Најновија Орбанова провокација и непоштовање ЕУ закона повређују јединство читавог низа одлука донетих у оквиру спољне и безбедносне политике ЕУ, као и политике њеног проширења. Још једна светска срамота за Мађарску. Надамо се да је овај случај, напокон, убедио све да Брисел под хитно мора да се отараси свог врло непријатног ’савезника’,“ јединствена је била порука свих опозиционих странака у Мађарској.
Из табора владајућег Фидеса-КДНП актуелног премијера Мађарске пак поручују да „Европски парламент нема овлашћења у вези с питањем екстрадиције Николе Груевског. П(р)озивање у резолуцији је политичка порука и јавни притисак без правне обавезе“. Још су додали да је Мађарска врло посвећен спонзор евроатлантских интеграција земаља Западног Балкана, као и да је текст усвојене резолуције показао да су за већину европосланика важни само мигранти, а не и они који су штитили своје границе од масовног илегалног уласка тих избеглица.

МАКЕДОНСКИ ЗАХТЕВИ Нови захтев владе Македоније да Мађарска поништи одлуку о давању политичког азила и врати Груевског, односно Резолуције ЕП против Мађарске од које се експлицитно захтева екстрадиција бившег македонског премијера правосудним органима матичне земље (из које је побегао 11. новембра), доводе владе и једне и друге државе – а нарочито Македоније – у нове проблеме.
Та земља би следеће године требало да приступи НАТО-у и отпочне преговоре о приступању ЕУ. Сада се, међутим, Македонијом шири страх да би влада Виктора Орбана и једно и друго могла да блокира, уколико кабинет Зорана Заева буде превише инсистирао на „случају Груевски“. Јер Грчка је евроатлантске аспирације Македоније држала у „блокади“ пуне две деценије. Још једна Грчка Македонији (сигурно) није потребна. И Орбан то зна.
То је мишљење и већине мађарских политиколога. Они не верују да је Будимпешта заинтересована за додатну ескалацију. Досад је балканска политика Мађарске била кохерентна и прагматична. Блокада Македоније била би (нови) велики проблем Мађарској у Европској унији, а у случају блокаде приступа НАТО-у – провоцирала би САД.

ОРБАН О ГРУЕВСКОМ

„Знам тог човека, био ми је колега дуго година. Било би много теже, ако не и немогуће одбранити мађарску границу без Николе Груевског! Зато смо свог савезника третирали поштено. Када нас је питао за помоћ, добио је прописан процес. Нисмо га ставили изнад закона. Процес који се против Груевског води у Македонији је политички обојен! У тој земљи се дешавају комплексне политичке потешкоће и игре, а правни систем свакако је део тога. Процеси у Македонији, у сваком случају, нису имали утицаја на нас. Искључиво смо водили рачуна да ли је захтев за азил правно ваљан. Одобрен је јер је био комплетно исправан“, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, те одбацио све критике које стижу с међународних адреса назвавши их радом организација и људи који су (врло) блиски Ђерђу Сорошу.

Један коментар

  1. Евратлатлантски лицемери из Брисела настављају по старом. Залуђени, али и веома мотивисани својим личним привилегијама које имају за заступање таквог наопаког става изгубили су сваку меру. Образ изгледа нису никад ни имали, јер да јесу овакве ствари не би радили. Где ће и како да заврше када их ветрови који надолазе одувају тешко је рећи. Ипак, очекивати је да се већина тих камелеона преобрати преко ноћи и чак постану стегоноше нове приче па још одрже и неку придику онима које данас прогањају. Орбан поново доказује мудрост, далековидост и, за политичара веома ретку особину, поштење! Капа доле за овог господина!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *