Први уговор о продаји „зелене“ електричне енергије

ЕПС пласирао нови производ на тржиште

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ почело је са продајом „зелене“ енергије комерцијалним купцима, а први велики купац у Србији са којим је потписан уговор је ProCredit банка. Две компаније потписале су анекс уговора којим се банци издаје сертификована гаранција да ће јој убудуће бити испоручивана искључиво електрична енергија произведена у ЕПС-овим хидроелектранама, односно капацитетима који користе обновљиве изворе. ЕПС трећину производње реализује у хидроелектранама, а у току је пројекат изградње првог ветропарка у Костолцу, тако да ће ускоро снага воде бити појачана и снагом ветра.
„’Електропривреда Србије’ показује да за нас нема стајања и да смо спремни да понудимо нов и јединствен производ на тржишту електричне енергије у Србији – ’зелену’ енергију. И на тај начин ЕПС је спреман да стане раме уз раме са великим европским компанијама. Желимо и да повећамо производњу електричне енергије из обновљивих извора. Обнављамо и модернизујемо ЕПС-ове хидроелектране које производе једну трећину електричне енергије у Србији, а брзо ћемо имати и нови капацитет који користи обновљиве изворе енергије јер градимо ветропарк у Костолцу. ЕПС је стуб и ослонац привреде и грађана ове земље и лидер на тржишту и понудом ’зелене’ енергије потврђује опредељеност јачању еколошке производње електричне енергије“, поручио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
Неопходно је да се повећа свест о важности енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у циљу заштите животне средине.
„ProCredit банка већ годинама представља једну од водећих компанија у Србији, када је реч о улагањима у заштиту животне средине. Својим клијентима смо досад исплатили више од 200 милиона евра кредита за пројекте који доприносе уштедама енергије и бољем очувању животне средине. Такође, захваљујући бројним иновацијама које смо увели, ProCredit банка је смањила своју потрошњу електричне енергије за 25 одсто, док је потрошња топлотне енергије умањена за готово 30 одсто. Настављајући са таквим приступом, одлучили смо се за посебан уговор са ЕПС-ом како бисмо убудуће у свом раду користили искључиво електричну енергију са гаранцијом порекла из обновљивих извора енергије“, истакао је Иван Смиљковић, члан Извршног одбора ProCredit банке.
Купци на гарантованом снабдевању (категорија домаћинстава) не могу да купују „зелену“ енергију, јер тренутно не постоји законска могућност.
Укупна снага хидроелектрана у власништву ЕПС-а је око 2,9 GW. План је да се сертификати добију за све хидроелектране и тај процес је у току. Годишња производња електричне енергије из обновљивих извора у ЕПС-у је око 10 милијарди киловат-сати.
Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *