Постистина Неле Кубуровић

Уставна реформа и правосуђе

Сада је на Скупштини Србије да отклони све недостат ке амандмана на Устав Србије који се тичу правосуђа и које предлаже Министарство правде, како се не би по казала као пуки „проточни бојлер“ извршне власти

Било би занимљиво сазнати да ли министарка правде Србије Нела Кубуровић више „кубури“ са истином или постистином када каже да је Министарство правде иницијативу за промену Устава упутило парламенту после 18 месеци јавне расправе, и да је текст који је министарство припремило усаглашен са свим препорукама Венецијанске комисије.

ХЕРМЕСОВА ПОСТИСТИНА Да не улазимо превише у онтолошко значење и једног и другог појма, много је занимљивије за актуелну тему навести пример из историје, боље рећи античке митологије, када је Хермес ухваћен у крађи. Од њега је тражено да се закуне да неће више лагати и красти. И он се заклео да неће више лагати, али да не може да се закуне да ће говорити истину. Е, ту се појављује питање постистине, појма који је први употребио српско-амерички драмски писац и оскаровац Стојан Стив Тешић.
А ко би се у томе боље показао него наша министарка Кубуровић. У једну руку, она, бар формално, говори истину, али ако се мало загребе по њеној изјави, лако се уочава да јој фале чињенице. Или, у складу са постистином, да до њих уопште и не држи.
Ако се подсетимо, управо у ових 18 месеци Министарство правде Србије исказало је становиту дозу охолости и ароганције у изради нацрта за измену Устава, од нетранспарентног рада на њему, преко симулације јавне расправе, па до игнорисања озбиљних примедби низа стручних и научних организација, струковних удружења и других асоцијација.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.