Како су нас жигосали? (2) – Србија у облаку

Колико су безбедни наши електронски подаци које прикупља држава и складишти их уз помоћ компаније што тесно сарађује с америчким обавештајним сектором?

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и компанија Oracle потписали су уговор о набавци хардвера и лиценци који ће државној управи омогућити обједињавање, централизацију и консолидацију база података и софтверских производа на којима се заснивају неке од најбитнијих евиденција у Србији.

ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА ПОДАТАКА Реч је о бази која представља регистар грађана, личних карти, адресних података, систем за обједињавање и размену података унутар државних органа и многих других. Како се наводи у саопштењу, централизација најбитнијих државних ИТ система омогућена је захваљујући најсавременијем ИТ систему – Државном Oracle Cloud систему, који представља модерну и сигурну платформу за развој државне управе као ефикасног сервиса грађана и привреде. Србија је захваљујући томе постала прва земља у централној и источној Европи, а друга у Европи после Велике Британије, која је успоставила Државну Oracle Cloud инфраструктуру.
Наводно, овим уговором држава ће остварити уштеду од око два милиона евра кроз централизовану набавку хардвера, лиценци и услуга, а увођењем Државног Oracle Cloud центра и његовом експлоатацијом у наредном периоду оствариће се додатна корист кроз смањење трошкова одржавања, управљања и миграције података. Применом Државног Oracle Cloud система успоставиће се централни информациони систем 145 локалних пореских администрација, оптимизација, уз реформу ИТ система управа у саставу Министарства финансија – Управе за трезор, Пореске управе, Управе за спречавање прања новца и Централног регистра обавезног социјалног осигурања – као и реформа уписа у катастар непокретности и катастар подземних водова кроз увођење еКатастра.
„Креирање Државног Oracle Cloud-а омогућава потпуну приватност података грађана, јер ниједан податак не може изаћи ван Државног дата центра Канцеларије за ИТ и Е-управу. Држава је овом инвестицијом добила систем којим може лакше да управља, а који гарантује сигурност. Централизацијом су, такође, направљене уштеде у буџету које износе око два милиона евра за коришћење ИТ инфраструктуре – хардвера, лиценци и услуга“, изјавио је, крајње оптимистично, директор Канцеларије за ИТ и Е-управу Михаило Јовановић.
И представник фирме Oracle за Србију и Црну Гору Владимир Кнежевић изразио је своје одушевљење. А како и не би, кад пред собом има човека који вероватно мисли да подаци не могу да напусте просторију у којој су закључани. С таквима је одлично преговарати!
Али ипак… Сви наши подаци на гомили, „на извол’те“ такорећи. Зар смо баш сада, када у свету кува као пред неку велику несрећу, морали бити баш толико напредни, у складу са оном народном: „Напред, па у кречану?“

[restrict]

ЗЛОЧИНИ БУДУЋНОСТИ Да ли су „мале Перице“ из „Е-управе“ читале књигу, доступну на српском језику у „Лагунином“ издању, под насловом „Злочини будућности“? Аутор књиге је Марк Гудман, стручњак за сајбер-безбедост. Он, рецимо, не верује да је податке могуће закључати у једној просторији. Стога препоручује опрез: „Данас криминалци краду идентитете, празне банковне рачуне и сервере. Узнемиравајуће је лако шпијунирати породицу помоћу беби-монитора, пејсмејскери се могу хаковати тако да изврше смртоносни струјни удар, а лопови анализирају ваше активности на друштвеним мрежама како би установили када је најбоље да вам провале у кућу. У међувремену, 3Д штампачи производе калашњикове, биотерористи могу да даунлоудују рецепт за вирус еболе, док картели за кријумчарење дроге користе јата дронова.“
Да, да, то је доба у коме, по најзнаменитијем узбуњивачу епохе Едварду Сноудену, америчка НСА, Служба за националну безбедност (најјача УДБА на свету), сваког дана пресреће и складишти 1,7 милијарди мејлова и приступа и „даунлоудује“ везе корисника друштвених мрежа, правећи графиконе понашања америчких грађана. Користећи хакерске методе НСА је, вели Марк Гудман, заразила 50 хиљада компјутерских мрежа широм света, маскирајући се у Фејсбук. С британским обавештајним службама ускладиштили су у монструозне базе података на милионе „голишавих“ слика људи махом обавештајно неважних – али нека се нађе. Игрица Angry Birds фирме Rovio служила је својевремено за „безазлено“ сакупљање података о навикама потрошача, које је НСА такође преузела. А знано је, и обзнањивано, да су трудбеници и трудбенице највеће шпијунске куће на свету користили могућности које су им дате да упадају у животе својих бивших момака и девојака, и да их, суптилно, тероришу.
А шта значи кад у велике системе који сакупљају податке о нама електронски „крочи“ неко са стране, неко ко није НСА? Марк Гудмен, између осталих, помиње случај из 2013. године, када су хакери криминалци у Филаделфији упали у базу података о заштићеним сведоцима, објавили њихове слике и имена на инстаграму и позвали „заинтересоване“ да их побију. Гудман каже: „Већина људи не схвата да ће сваки прикупљени податак неизоставно процурити. Наши данашњи компјутерски системи превише су несигурни за складиштење велике количине информација које генеришемо.“
Дакле, упркос технооптимизму „наших“ из „Е-управе“, подаци могу да напусте просторију у којој су под кључем.

УПОЗНАЈТЕ ORACLE Пошто су србијански „Е-управитељи“ ускликнули с љубављу фирми која им је направила cloud (електронско складиште података), да видимо нешто о зачетнику те фирме, тако беневолентне и тако склоне Србији и Србима да су нам „учинили услугу“ да будемо други у Европи под њиховим „облаком“.
Фирма је, наравно, успешна. Године 2013, у августу, оснивач компаније Oracle Лари Елисон био је трећи најбогатији човек у САД. Тада је за Си-Би-Ес дао интервју у коме је јасно ставио до знања на чијој је страни и за кога ради. Када га је водитељ, а све поводом Сноудена, упитао шта мисли о НСА, симпатични Лари је, сасвим опуштено, рекао да су САД демократска земља и да Американци, ако им се не свиђа што их шпијунирају, могу да бирају другу владу (наравно!). Затим је на питање шта мисли о масовном надзору грађана, против кога је Сноуден дигао глас, рекао: „То је сјајно. То је насушно потребно (essential). Узгред, председник Обама сматра то неопходним. То је неопходно ако желимо да на минимум сведемо терористичке ударе какав је био онај у Бостону.“
Филип Бамп, новинар који се бавио Елисоновом шпијунском комерцијалом, открио је да је НСА редовна муштерија Oracle-а, коју је својевремено и рекламирала. Такође, ова фирма је, баш у то време, потписала уговор са Агенцијом за одбрамбене информационе системе војске САД, вредан „тричавих“ 680 милиона долара. Чак и врапци на грани знају да је једна од првих муштерија фирме која је тако здушно „помогла“ Србију била ЦИА.
Па ипак, можда то и није тако лоше. Наши подаци ће из собе у коју су закључани ићи право у најмоћнију државу света, где ће се осећати некако повлашћено.

ХРОНИКА НАЈАВЉЕНОГ СЛОБОДОУБИСТВА У тексту „Дигитална агенда Е-управе: чиповање марве и попис људских телесних органа“, „Анонимни Србије“ својевремено су упозорили на чињеницу да је председница Владе Србије Ана Брнабић, још док је била ревносни „електронски“ министар за државну управу и локалну самоуправу, на конференцији „Резултати и правац реформи 2017“ најавила да више неће бити папира, шалтера и печата. То је значило – све ће постати cloud. С одговорног места, она, својевремено „саборкиња“ евроатлантистичке НВО НАЛЕД, чланица Трилатерале и излагачица реферата пред групом Билдерберг, најавила је израду адресног и централног регистра грађана, који ће знатно олакшати електронско управљање становништвом, као и сервис „Е-инспектор“, који ће бити прекретница у борби против сиве економије.
У НАЛЕД-овом билтену „Славимо реформе“ се, поред награде „трилатералки“ Зорани Михајловић и похвала америчког амбасадора Кајла Скота и ЕУшвиц капоа Мајкла Девенпорта упућених нашим „Е-управитељима“, нашао и интервју министарке Брнабић, сан о Србији под једним „облаком“ најављен као „уштеда пет милиона папира годишње“. Власт електронске управе подразумевала је и подразумева јединствену базу виталних државних институција: централног регистра социјалног осигурања, пензионог фонда, пореске управе, полиције, службе за запошљавање и министарства државне управе и локалне самоуправе.
За све то је била неопходна модернизација рачунарске опреме и одговарајућег софтвера, које је требало купити од новца пореских обвезника (не од новца генијалаца који су све ово смислили).
„Анонимни Србије“ подсетили су читалаштво да се на челу Asseco SEE, компаније са највећим приходом од продаје компјутерске опреме и програма у југоисточној Европи, игром случаја налазио рођени брат садашње премијерке Игор Брнабић.
Што, наравно, не мора ништа да значи.

ДРЖАВНИ КАНИБАЛИЗАМ Већ у то време, сва наша новорођенчад пописивана су и улазила у биометријску базу података (тзв.„Е-беба“). Уведени су, одавно, електронски здравствени картони, чиме су се наши најосетљивији (здравствени!) подаци нашли у централној бази података, на „извол’те“. Управо у земљи из које је негдашњи „финансијски геније“ Лазар Крстић изнео све информације о нашим предузећима, и однео их у земљу својих господара САД. И ником ништа!
Затим је, после сна Ана Брнабић о „пет милиона папира мање“, у Србији донет нови закон о трансплантацији органа, по коме је свако од нас потенцијални донатор, ако се не изјасни другачије. Сумњичави „Анонимни Србије“ рекли су да то, поред жеље наших власти да будемо здрави и лепо оперисани, може имати везе и са трговином људским органима: „Да би трговина људским органима била потпуно легалан процес, предвиђена је могућност да се телесни орган понуди одговарајућем страном лицу или организацији. Због ефикасности и већег профита од кључног је значаја да сви људски ресурси поробљених народа буду не само биометријски идентификовани већ помоћу RFID микрочипа и централног регистра грађана увек расположиви.“
Неки су се бунили против такозване „претпостављене сагласности“ сваког Србина који, наводно, гори од жеље да органе уступи држави, ако затреба. Посланик (наравно, народни, чији би други?) Александар Мартиновић је, у скупштинској расправи о новом закону о трансплантацији, против аргумената бунџија изнео став да мртав човек није власник ничега, па ни својих органа.
О тој, готово безобално канибалској изјави, наш антрополог Бојан Јовановић је писао: „Доношењем закона умирена је јавност, али остао је непријатан одјек непримерених речи о мртвима, које су упозориле на дистопијски свет у којем би, попут оног у Флајшеровом ’Зеленом сојленту’ у којем се рециклирана људска тела користе за исхрану, у потпуности дошле до изражаја негативне карактеристике данашње цивилизације.“
Запамтимо идеју једног народног посланика – мртав човек више није власник ничега, па ни својих органа! Можда ће нам бити јаснија „електронска облачност“ над Србијом, са фирмом Oracle у позадини.

ИЗВОЗ ДЕЦЕ „Анонимни“ су, још во времја оно, подсетили: „Реформа здравства у режији америчке привредне коморе AMCHAM ради што тачнијег пописа људских ресурса предвиђа и увођење обавезних скрининг тестова. Биометријска идентификација материнства задужена је за пописивање ’Е-беба’, а електронско здравство и скрининг тестови за инвентарисање резервних људских делова Глобалистана. Након трговине оружјем и наркотицима, trafficking људским органима је један од најуноснијих послова глобалне мафије. Према подацима UNOS (United Network for Organ Sharing) цене људских органа су више него примамљиве за домаће ’органско тржиште’: срце кошта 80.400 долара; једно плућно крило 73.100 долара; оба плућна крила (на снижењу: два за један) 90.300 долара; јетра кошта 71.000 долара, а цена бубрега је ’само’ 67.200 долара.“
Анонимни Србије су указали и на чињеницу да је израелска невладина организација Atid Haieladim приликом радне посете Влади Србије договорила „извоз“ српске деце у Израел, на усвајање: „Да би ’комбинација’ била што уноснија, донети су и одговарајући закони којима је олакшано одузимање деце од родитеља“, тврдили су ови момци, очито без вере у „облачне“ идеале „Е-управе“, и додавали: „Централни регистри грађана и електронско управљање становништвом кључни су део глобалног пројекта јединствене светске владе. Невладина организација НАЛЕД као један од пипака хоботнице новог светског поретка задужена је за биометријско пописивање људских ресурса окупиране Србије и електронско управљање поробљеним народом. Америчка невладина организација Euronet већ годинама обавештава своју централу у САД о стању рачуна свих грађана Србије. Захваљујући ангажовању ружних њушки НАЛЕД-а, глобални систем ’великог брата’ ће помоћу RFID чипова имати real-time увид у све активности наших грађана и здравствено стање њихових телесних органа.“
Информативан текст „Анонимних Србије“ завршавао се упозорењем: „Сви треба да будемо чиповани као стока и пси, по принципу holdable-wearables-implantable. У првој (holdable) фази чип се носи у уређајима као што су таблет и паметни телефони. У другој фази чип постаје ’носећи’ (wearables), што су електронска документа или уређаји са биометријском идентификацијом (банковна, здравствена књижица, лична карта). Коначна фаза је убацивање електронског чипа у тело (implantable), а судећи по труду који улаже НАЛЕД – Србији је намењена улога ’лидера’. Од целе бајке о демократији и људским правима, једина преостала слобода избора је RFID чип у десну или леву руку.“

ГЕНЕТСКИ РАТ Потписник ових редова је у „Печату“ већ писао о намери власти да у Србији сакупља ДНК податке од грађана и смешта их у базу података која лако може постати доступна и онима који немају добре намере према нашем народу. Закон о ДНК регистру је, упркос противљењу здравог разума и стручне јавности, усвојен у марту 2018. А куда то може да води? Довољно је рећи да је у лето прошле године, на заседању руског Савета за људска права, Владимир Путин истакао да извесни странци сакупљају генетски материјал широм највеће државе на свету: „Биолошки материјал се сакупља широм Русије. И узимају га од разних етноса и људи који живе на разним географским тачкама Руске Федерације. То се ради с одређеним циљем и професионално. Ето какав предмет интересовања постадосмо.“
Руски војни стручњак Анатолије Циганко тим поводом је истакао да америчка војска сабира руски ДНК материјал ради стварања биолошког оружја нове генерације, такозваног „генетског оружја селективног дејства“, чија би разорност могла бити већа од разорности атомске бомбе. Он је подсетио јавност да се овакви огледи спроводе деценијама, и да је, крајем осамдесетих, нека врста овог оружја примењена на Куби, када су, изненада, на непокорном острву угинуле све свиње. Информација о сакупљању ДНК материјала Руса појавила се у тренутку када је војска САД објавила оглас у коме обећава новац за доношење ДНК „европоида из Русије“, при чему је наглашено да узорци које продавци нуде не могу бити са територије Украјине.
Један руски стручњак у области биолошких истраживања устврдио је, у новинама „Московски комосомолац“, да се ово оружје већ примењује, и да је 2002. дошло до епидемије тзв. атипичне пнеумоније у Кини, од које су умирали само Кинези и други Азијци, а није се разболео ниједан белац. С обзиром на то да би атомски удар на Русију, због снаге узвраћања, могао бити кобан по САД, стварање неког вируса који би се „качио“ само на Русе, и од кога не би било лека, изгледа као сјајан начин за обрачун.

СРПСКИ ВИРУС ТРЕБА ИЗБРИСАТИ Још 1997. године на скупу Медицинског друштва Велике Британије стручњак у области биомедицинске етике Вејн Натансон је упозорио да се огледи у области „генетске терапије“ лако могу претворити у својеврсно оружје за борбу против људи и етничких група; то оружје ће се правити на основу одређене ДНК структуре оних које треба уклонити. Натансон је истицао да ће таква врста оружја моћи да се шири не само помоћу гасова и аеросола него и путем воде, изазивајући смрт, неплодоност и генетске деформације. О томе је, у америчком часопису Military review, као о „етничком оружју“ још 1970. године писао доктор Карл Ларсен.
У текстовима који се баве овом темом помиње се име доктора Ваутера Басона, који је био повезан са обавештајним службама САД и Велике Британије. Басон је радио за јужноафрички режим апартхејда, разрађујући генетско оружје против црнаца, повезано са меланином који се у већој мери налази у тамнијој кожи.
Сад замислимо ако неко дође до наших ДНК података, смештених у централном регистру, а припадамо народу чију је судбину описао трилатералац Дејвид Гомперт још 1994, у Рокфелеровом часопису Foreign Affairs, када је рекао да „српски вирус треба уништити“.
Да, да, могуће је, више него могуће. Рекосмо да је „финансијски геније“ Лазар Крстић својевремено све наше привредне податке ставио на увид Вашингтону, са чијим задатком је овде, по свему судећи, и дошао. Тамо где је Крстић стао, наставила је Ана Брнабић.
Ипак, с тиме се не смемо мирити. Не желимо да будемо стока коју жигошу.

[/restrict]

Крај

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *