Како су нас жигосали? (2) – Србија у облаку

Колико су безбедни наши електронски подаци које прикупља држава и складишти их уз помоћ компаније што тесно сарађује с америчким обавештајним сектором?

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и компанија Oracle потписали су уговор о набавци хардвера и лиценци који ће државној управи омогућити обједињавање, централизацију и консолидацију база података и софтверских производа на којима се заснивају неке од најбитнијих евиденција у Србији.

ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА ПОДАТАКА Реч је о бази која представља регистар грађана, личних карти, адресних података, систем за обједињавање и размену података унутар државних органа и многих других. Како се наводи у саопштењу, централизација најбитнијих државних ИТ система омогућена је захваљујући најсавременијем ИТ систему – Државном Oracle Cloud систему, који представља модерну и сигурну платформу за развој државне управе као ефикасног сервиса грађана и привреде. Србија је захваљујући томе постала прва земља у централној и источној Европи, а друга у Европи после Велике Британије, која је успоставила Државну Oracle Cloud инфраструктуру.
Наводно, овим уговором држава ће остварити уштеду од око два милиона евра кроз централизовану набавку хардвера, лиценци и услуга, а увођењем Државног Oracle Cloud центра и његовом експлоатацијом у наредном периоду оствариће се додатна корист кроз смањење трошкова одржавања, управљања и миграције података. Применом Државног Oracle Cloud система успоставиће се централни информациони систем 145 локалних пореских администрација, оптимизација, уз реформу ИТ система управа у саставу Министарства финансија – Управе за трезор, Пореске управе, Управе за спречавање прања новца и Централног регистра обавезног социјалног осигурања – као и реформа уписа у катастар непокретности и катастар подземних водова кроз увођење еКатастра.
„Креирање Државног Oracle Cloud-а омогућава потпуну приватност података грађана, јер ниједан податак не може изаћи ван Државног дата центра Канцеларије за ИТ и Е-управу. Држава је овом инвестицијом добила систем којим може лакше да управља, а који гарантује сигурност. Централизацијом су, такође, направљене уштеде у буџету које износе око два милиона евра за коришћење ИТ инфраструктуре – хардвера, лиценци и услуга“, изјавио је, крајње оптимистично, директор Канцеларије за ИТ и Е-управу Михаило Јовановић.
И представник фирме Oracle за Србију и Црну Гору Владимир Кнежевић изразио је своје одушевљење. А како и не би, кад пред собом има човека који вероватно мисли да подаци не могу да напусте просторију у којој су закључани. С таквима је одлично преговарати!
Али ипак… Сви наши подаци на гомили, „на извол’те“ такорећи. Зар смо баш сада, када у свету кува као пред неку велику несрећу, морали бити баш толико напредни, у складу са оном народном: „Напред, па у кречану?“

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Крај

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.