Кад злочинци марширају

Озваничењем војске самопроглашене државе Косово, мимо свих међународних и унутрашњих правила, САД и Запад преко свог главног штићеника на Балкану шаљу недвосмислену поруку да је ово њихов геостратешки простор у ком могу да раде шта хоће

Дан у којем су Косовске безбедносне снаге трансформисане у Оружане снаге Косова медији у овом делу света означили су као „дан Д“ јер ће он сигурно бити важна прекретница у даљим балканским дешавањима, са последицама много ширим од простора који обухватају. Самозвани косовски председник Хашим Тачи обукао је униформу и изјавио да је тог дана „заокружена косовска државност“ пошто је, како је рекао, „војска стуб државе“, те да је срећан што је он сада и „врховни командант“. Радује се, дакле, Ел Комаданте Тачи, па макар и мимо властитог устава.

СЛАВЉЕ У ПРИШТИНИ Тек што су на седници косовског парламента изгласана сва три закона којима се омогућава трансформација КБС у војску Косова, Албанци су у Приштини кренули са слављем. На улицама је одјекивала музика, Албанци су играли, а поједини чак китили музику еврима, док је главна церемонија ове трансформације уприличена у касарни „Адем Јашари“.
Занимљиво је, међутим, да амбасадори „пријатељских“ држава тзв. Косова нису присуствовали церемонији и свечаности и да су, како наводе приштински медији, на свечаности били само лидери привремених косовских институција Кадри Весељи, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај и представници већих политичких партија.

[restrict]

ЕУ И НАТО Британски Би-Би-Си оцењује да је, гласањем у косовском парламенту о формирању војске Косова, Приштина, ако је и даље на евроатлантском путу, значајно скренула с њега у последње време, указујући на одступање од дугогодишњег статуса који је Косово уживало као „марионетски пројекат западних сила“.
Уз подсећање на недавно повећање такси за 100 одсто на производе из Србије, Би-Би-Си примећује да се „обе ове мере догађају противно упозорењима, претњама и позивима и од Европске уније и од НАТО“.
Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић рекла је да „као и НАТО, ЕУ наставља да дели став да мандат косовских безбедносних снага може бити промењен само кроз инклузивни и постепени процес у складу са косовским уставом“, док је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио да жали због одлуке Скупштине Косова. „Иако је трансформација Безбедносних снага Косова питање о коме одлучује Косово, јасно смо рекли да је сада погрешно време за овај корак. НАТО подржава развој Безбедносних снага Косова у складу са тренутним мандатом. С променом мандата, НАТО ће морати да преиспита ниво своје сарадње са БСК“, саопштио је Столтенберг, ма шта то значило. Столтенбергова изјава се чини лицемерном, нарочито с обзиром на то да је управо НАТО декларацијом са последњег самита Алијансе у Бриселу заправо најавио формирање такозване војске Косова.

АМЕРИЧКА ПОМОЋ Ипак, није било сумње да ће водећа чланица НАТО-а другачије реаговати на одлуке донете у Приштини. Уочи седнице на којој ће бити изгласана одлука о стварању војске, Америка је Косову испоручила вишенаменска оклопна возила – 24 блиндирана оклопна возила „хамви“, а приштинска РТК 2 подсећа да је у јулу ове године косовска влада потписала уговор о куповини 51 возила.
„То је суверена одлука владе Косова“, стоји и у саопштењу Стејт департмента, али се истиче и да ће „безбедност Косова најбоље бити заштићена нормализацијом односа са Србијом“, и да би за Косово „дијалог требало да буде апсолутни приоритет“.
На ове поруке америчке администрације чак је и бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери узвикнуо: „Што је много, много је.“ Рекао је ово „Танјугу“ и поручио Србији да ни по цену ЕУ интеграција не треба да се сагласи са формирањем косовске војске.
Монтгомери подсећа да је и сам више година био укључен у косовско питање и да се одлично сећа колико се Запад снажно опирао било каквом формирању војске Косова. „Одлично смо знали да ће у њеном саставу бити бивши борци ОВК и да је формирање истински мултиетничког састава немогуће. Није случајно да то брани и косовски устав“, каже Монгтомери. „Мој савет српској влади био би да каже: ’Не, не и не’. И да држи Запад на почетним позицијама у вези са косовском војском. Уколико то значи крај напретка у процесу приступања ЕУ, онда нека буде тако“, поручује Монтгомери.

ДУПЛИ СТАНДАРДИ По ко зна који пут све својевремене изјаве са Запада да косовска војска не може бити формирана без гласова Срба у Приштини и уставних промена пале су у воду, као и многе пре тога. Сетимо се само принципа „прво стандарди, па статус за Косово“, што недвосмислено указује да се Западу не може ништа веровати. Подсетимо се и да су они чланови Резолуције 1244 који се тичу албанске стране испуњени одмах, практично за неколико месеци, а да су они који се односе на Србе на КиМ и на Србију још увек „у ваздуху“.
Тако је Владислав Јовановић, српски дипломата, бивши министар иностраних послова у влади СРЈ, својевремено изнео податак да „ми после 5. октобра 2000. године нисмо уопште инсистирали на пуној примени те резолуције и пуном повратку избеглица. Албанске избеглице су из Македоније и Албаније дошле у року од 24 сата. А српске ни после 19 година. Што се тиче повратка на КиМ до хиљаду наших војника и цариника, како стоји у Резолуцији, ми то никада нисмо ни тражили. Својевремено, када су Бориса Тадића питали зашто не тражи, он је рекао да неће да се свађа са Западом. Од тада па надаље нико није тражио да они уђу на КиМ“, рекао је Јовановић.

ТРАНСФОРМАЦИЈА ОВК Многи ће рећи, нарочито Срби са КиМ, да се о „дану Д“ о питању формирања војске на Косову говори већ скоро 30 година и да је свим Албанцима било јасно још оног тренутка када је формирана ОВК да ће та формација једног дана прерасти у војску.
Јавна је тајна да су САД, немачки и британски инструктори годинама обучавали албанске кадрове и припремали их да преузму функције у будућим оружаним снагама Косова. Многи припадници КСБ прешли су дуг пут, од терориста ОВК, преко Косовског заштитног корпуса (КЗК) и Косовских снага безбедности (КСБ) до Оружаних снага Косова (ОСК).
Министар задужен за КСБ Рустем Бериша сада је аутоматски постао и министар одбране Косова, док командант тих снага Рахман Рама такође остаје на тој позицији, али као командант ОСК. Обојица су у вези са читавим низом злочина ОВК, углавном над Србима.
Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије, рекао је за „Спутњик“ да је Бериша у терористичкој ОВК био члан штаба оперативне зоне Дукађин. „То је зона чији је командант био Рамуш Харадинај. Бериша је тада био командант 135. бригаде ’Агим Зенељи’, а марта 1999. формирао је 138. бригаду ’Агим Рамадани’, која је напала нашу караулу Кошаре,“ каже Дрецун.
Рахман Рама је у терористичкој ОВК био командант оперативне зоне „Шаља“, наводи Дрецун, додајући да су Рамине терористичке формације познате по бруталном етничком чишћењу српских села, посебно подно планине Чичавице. Иначе, Рахман Рама је тајни сарадник илегалне обавештајне службе Хашима Тачија „Шик“, коју води Кадри Весељи, председник парламента Косова. Дрецун открива и да је Рама отворени симпатизер кровне великоалбанске паравојне организације „Албанске националне армије“ (АНА), коју је формирала Република Албанија, како би објединила све њихове терористичке формације од Македоније до југа Србије и на Космету.
„Када се погледају биографије Раме и Берише види се да се ради о криминалцима, злочинцима и терористима, који би сада требало да руководе неком формацијом иза које треба да стане НАТО, односно Америка, и да обећају да ће та формација, наводно, бити гарант безбедности свима, а како каже Тачи, нарочито српском народу на Косову и Метохију. А управо су они учесници невиђеног бруталног етничког чишћења српског народа,“ истиче Дрецун.
Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић поручио је да грађани не треба да брину и да је војска спремна да одговори на све изазове, ризике и претње. „С пажњом ћемо, будно, пратити ситуацију на КиМ. Стање на терену је ипак непредвидиво у многим сферама. Морам да подсетим грађане да ми већ у копненој зони безбедности, дуж читаве административне линије, имамо један респектибилни капацитет који прати и усмерен је на стање безбедности и заиста се надам да ће све ово што се дешава на терену ући у контролисану сферу“, изјавио је Мојсиловић и додао да је разговарао с многим носиоцима безбедносних функција, не само у земљи и региону већ и у свету.

РЕЗОЛУЦИЈА 1244 Према Резолуцији 1244 Уједињених нација, једине оружане снаге на Косову су снаге КФОР-а које сарађују са Безбедносним снагама Косова. „Ако би се поштовала Резолуција Савета безбедности УН 1244, онда би КФОР требало да спречи и разоружа косовску војску“, рекао је поводом одлуке косовске скупштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску аустријски политичар Давид Штокингер, практично поновивши оно што је дан уочи одлуке казао и председник Србије Александар Вучић. „Од првог дана КФОР крши Резолуцију 1244, на чијим је основама уопште могао и да дође на Косово, јер од почетка делује државотворно“, оценио је овај политичар, окрививши и своју земљу да у томе „офанзивно учествује, иако је формално неутрална политички и војно“.
Резолуција 1244 у јуну следеће године „напуниће“ 20 година и практично је један од најјачих адута Београда на међународној сцени. Међутим, њене одредбе су често тумачене на различите начине. Чак је и председник Вучић пре неколико месеци скренуо пажњу да она садржи и ствари неповољне по нас, које никада нису прочитане народу. Као проблематични делови, према његовим речима, издвајају се два члана – 3. и 11. „Чланом 3 се потврђује одговорност СРЈ за кризу, позива се да прекине насиље на КиМ и да поверљиво започне повлачење снага. А највећи проблем по нас, а Албанци, срећом, нису знали да на прави начин то искористе, јесте члан 11, у којем се оставља могућност да се грађани Косова изјасне о статусу на референдуму“, рекао је тада Вучић.
Међутим, навођење „лоших“ ставки из резолуције, попут права на самоопредељење, није баш адекватно јер оне долазе у обзир тек када се све претходно реализује и створе стабилни услови живота и рада, па само пуко набрајање ових чињеница може и демагошки деловати.
Тек, биће да је у праву историчар Саша Адамовић који за београдску „Политику“ каже да је Србија у ситуацији да се ове резолуције УН држи „као пијан плота“, јер она подразумева и то да је КиМ саставни део Србије. „Проблем је што је својевремено процес решавања косовског проблема измештен из УН и пребачен у ингеренцију Брисела, односно ЕУ. Од тог тренутка ова резолуција је отишла потпуно у други план, спомиње се тек спорадично, с времена на време. А одавно су у првом плану бриселски преговори. Видимо, међутим, да су они дошли у ћорсокак и не види се начин на који бисмо могли из њега да изађемо“, каже Адамовић и додаје да можда, с обзиром на такву ситуацију, не би било лоше да се процес решавања косовског проблема врати поново у УН и проблем Косова реши на некаквој међународној конференцији, под окриљем светске организације.
За почетак, на раду је Седница Света безбедности УН и то по захтеву Србије, због најгрубљег кршења Резолуције СБ УН 1244 доношењем одлуке Приштине о формирању тзв. Војске Косова. Нико не гаји илузије да ће бити донета било каква одлука, нарочито не у корист Србије, али „камен“ је померен и треба времена и истрајности да се изгура до краја.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *