Јавни или Орбанов интерес

Провладини медији у Мађарској удружили су се у конгломерат који обухвата кабловске телевизије, интернет-портале, радио-станице, таблоиде…

Више од 400 медија лојалних влади премијера Виктора Орбана удружило се 3. децембра у Мађарској у кровну организацију – Средњоевропску фондацију за штампу и медије. Премијер је нову фондацију посебним указом изузео од обавезне провере мађарског тела за конкуренцију, а тај је потез, без даљих објашњења – оправдао јавним интересом.

ОРБАНОВ МЕДИЈСКИ КОНГЛОМЕРАТ Нови конгломерат окупља медије који су и досад били наклоњени властима, а њихови власници углавном су пословни људи блиски Орбану и његовим партијским сарадницима. Нова Средњоевропска фондација за штампу и медије обухвата кабловске телевизије, интернет-портале, радио-станице, таблоиде и спортске новине и све часописе и друга гласила Мађарске на нивоу жупанија.
Медије су досадашњи власници (како сами истичу) фондацији предали у виду „поклона“. Критичари међутим, тврде, да Орбан у Мађарској постепено спроводи процес потпуног гашења свих независних медија. Протеклих година десетине медија критички настројених према Виктору Орбану променило је власнике, а последица је да се у мађарској јавности може чути далеко мање информација које одударају од званичне политике власти.

[restrict]

НАРУШАВАЊЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ? У указу којим је Фондација изузета од провере Агенције за конкуренцију, а који је премијер Орбан потписао 4. децембра, као образложење је наведен јавни интерес. Удружење новинара Мађарске најавило је, међутим, 6. децембра да ће до краја ове године оснивање Медијске фондације оспорити пред Уставним судом.
Идентичан став имају и поједини мађарски аналитичари који тврде да оснивање медијског конгломерата у целости нарушава конкуренцију.
„Чињеница да се влада одлучила за политичку опцију (указ) отворено је признање да то не би прошло – ни према Закону о медијима, нити према Закону о конкуренцији“, изјавио је аналитичар Габор Пољак, додајући да ће то створити „медијску концентрацију незамисливу у западном свету“.
Мађарска влада одбацила је оптужбе да подрива слободу медија, наводећи да ће Фондација помоћи да се осигура опстанак штампаних медија. Орбану блиски шеф нове Фондације Габор Лискаји такође је одбацио оптужбе за пристрасност и рекао да не може да коментарише трансакције којима је групација основана.
Иако се Средњоевропска фондација за штампу и медије декларише као непрофитна организација, у њеном портфељу су неки врло уносни медији.
Према подацима (још увек) независног портала „Мађарска 24. часа“, 19 чланица управо основане Фондације су у 2017. години имале приход од 185 милиона евра, од чега велики део од државних огласа, и профит од готово 25 милиона евра.
У Извештају о медијским слободама у свету за 2017. организација „Фридом хаус“ сврстала је Мађарску међу делимично слободне земље, док је у извештају Европског парламента за ову, 2018. годину, констатовано да у Мађарској четири петине медија (или невероватних 81 одсто) у својим рукама држе пословни олигарси блиски премијеру Виктору Орбану и његовој политичкој партији.
Удружење европских новинара (АЕЈ) усвојило је 7. децембра поводом оснивања медијске фондације у Мађарској резолуцију у којој је изразило оштар протест због, како је навело, још једног напада на слободу медија у Мађарској. Удружење је у саопштењу навело да оснивање Фондације означава „посмртно звоно“ за независност медија.

(НЕ)ЗАВИСНИ ПОРТАЛ ИНДЕКС

Мађарска медијска група Cemp-X, која продаје рекламни простор за независни новински портал Индекс.ху, у последњој недељи новембра продата је купцима међу којима је политичар из владајуће партије КДНП. Власник 50 одсто компаније сада је Јожеф Оћан, бизнисмен и члан Демохришћанске странке, коалиционог партнера Орбановог Фидеса.
Медији у Мађарској пишу да је Оћан на интернет редовно постављао коментаре у којима критикује опозиционе партије и независне медије. Сада, као нови (су)власник Индексове продајне куће, може да контролише токове прихода од оглашавања на сајту и потенцијално уређивачку политику. То је и зебња аналитичара који подвлаче „да је Индекс сада, у основи, веома рањив и да од његове независности вероватно више нема ништа“. Уплашени су и Индексови новинари који су у заједничком редакцијском саопштењу подвукли „да само желе да наставе да раде оно што су радили, а то је прављење вести независно од деснице или левице“.
Нови власници сајта одговорили су им „да купопродаја не значи мешање у уређивачку политику, што је гарантовано и власничким уделом издавача“, али и да ће „уследити нова систематизација радних места“. Уз то, треба подсетити да су неки медији попут Индекса већ „преузети“ од стране владиних савезника и брзо прилагођени на провладину уређивачку политику добијајући уносне приливе од државног оглашавања.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *