Хуавеј 5Г: Тачка глобалне дисконекције

СЛУЧАЈ САБРИНЕ МЕНГ ВЕНЏОУ

Да ли је хапшење ћерке Жена Џенгфеја, оснивача „Хуавеја“ и бившег инжењера кинеске војске, само амерички потез у трговинском рату који злоупотребљава међународни правни систем или је по среди акт који је довео до ивице пуцања односе две земље?

Најпре су Канађани 1. децембра на аеродрому у Ванкуверу ухапсили Сабрину Менг Венџоу (46). Хапшење можда не би забринуло никога, осим породице и пријатеља ухапшене, да се није радило о ћерки оснивача компаније „Хуавеј“. Хапшење ћерке Жена Џенгфеја (Ren Zhengfei), оснивача и власника „Хуавеја“, особе која се налази на највишој финансијској позицији у компанији, била је најважнија вест на планети и на тренутак је засенила и епске протесте у Француској.
Сабрина Менг Венџоу, којој сада прети казна затвора од преко тридесет година, ухапшена је по америчком захтеву за изручење, због оптужби за недозвољено пословање с Ираном. Наводни кинески извоз, чак и реекспорт америчких високих технологија у Иран, једно је од оптужних упоришта Беле куће у Трамповом трговинском обрачуну с Пекингом.

РЕАКЦИЈЕ Према извештајима азијских медија, Сабрина Менг Венџоу поседовала је чак седам пасоша, од којих су четири, опет наводно, била издата у матичном делу Кине, а три у Хонгконгу. Одмах по хапшењу саопштено је да прописи Специјалног кинеског аутономног региона Хонгконг налажу да држављанин тог дела Кине може да поседује само један пасош. Ова забуна је објашњена чињеницом да свако задржава стари пасош са поништеним страницама, због виза, а да може да користи и нови, иако то не објашњава до краја њено поседовање чак три пасоша издата у Хонгконгу.
Кина је врло оштро реаговала на ово хапшење. Званични Пекинг у суботу је канадском амбасадору уручио протест у којем је одређивање притвора Сабрини Менг Џоу названо незахвалним и лошим.
Заменик кинеског министра спољних послова Ли Јученг агенцији „Синхуа“ је рекао да хапшење ћерке оснивача „Хуавеја“ представља озбиљно кршење права и интереса кинеских грађана. Амбасадору Џоуну Мекалуму рекао је да Отава одмах треба да пусти на слободу Сабрину Менг Венџоу или ће се, у противном, суочити са озбиљним последицама за које ће сама бити одговорна.
Канадски премијер Џастин Трудо изјавио је тим поводом да политика ни на један начин није уплетена у ово хапшење. „Хуавеј“ је прошлог петка уздржано саопштио да прати ситуацију, изражавајући наду да ће канадски и амерички правни системи доћи до исправних закључака.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.