Генијални лажов уздрмао немачке медије

Проклетство „наркотичне“ жудње за успехом и славом по сваку цену: Како је један од најслављенијих и неспорно талентованих немачких репортера Клас Релоцијус откривен као велики хохштаплер, фалсификатор, лажов и главна (неславна) личност највећег медијског скандала у Немачкој после оног с лажним Хитлеровим дневницима (у „Штерну“) из 1983. године

Све је било превише бајковито да би (заиста) било и стварно: Клас Релоцијус, новинарска звезда најугледнијег и најутицајнијег немачког магазина, „Шпигла“, крунисан је (националном) наградом као репортер године. Четврти пут.
И овај пут уз звучне хвалоспеве. Попут оног какав је изрекла главна уредница „Дојче велеа“ Инес Пол, пригодом уручивања награде истог ранга и формата: да је реч о новинарском делу (репортажи) које би могло, и требало, да уђе у уџбенике.
А онда је дошло до невероватног обрта. Исти Клас Релоцијус је, наједном, постао, констатовао је уредник „Цајта“, и бивши, дугогодишњи уредник „Шпигла“ Холгер Штарк, уџбенички пример како новинарство никад не би смело да буде.
Шта се то тако вратоломно и вероломно догодило с једним од најхваљенијих, најнаграђиванијих и, неспорно, најдаровитијих немачких новинара, откривајући, на драматичан и драстичан начин, како понекад може бити заиста само један (мали) корак (и трен) од славе до пропасти?

Од звезда до блата

С тим горким искуством суочио се управо ових дана Клас Релоцијус. У новембру је, као сјајан репортер, овенчан још једном у низу великих, националних и међународних награда, а само две недеље касније бачен је, од звезда, у блато. Откривен као хохштаплер, фалсификатор и лажов, постао је главна личност највећег медијског скандала у Немачкој, после оног с лажним Хитлеровим дневницима, који су, као „светска сензација“, презентирани у (само дотад) високотиражном и угледном недељнику „Штерн“, који се од те бламаже никад није опоравио.
Време славе и аплауза (по)трајало је годинама. Годинама су, наиме, високовредноване и тражене текстове и приче Класа Релоцијуса, најпре као слободног новинара, објављивале многе, веома сериозне и утицајне новине немачког говорног подручја: „Ноје цирихер цајтунг“, „Велт“, „Цицеро“, „Зидојче цајтунг“, „Цајт“, на пример. Све до „Шпигла“, најутицајнијег и најтиражнијег немачког политичког магазина, који се нашао у самом средишту великог скандала: у овом недељнику Релоцијус је, за седам година, најпре као слободни новинар, а од 2017. стално запослен, објавио близу шездесет репортажа с разних страна света.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *