ДЕЈАН МИРОВИЋ – Забрана политичке природе

Какву је поруку забраном уласка у Црну Гору професору Дејану Мировићу режим у Подгорици послао непослушним Србима

У инкриминисаној изјави због које ми је забрањен улазак у Црну Гору био сам много блажи у оцени карактера црногорског режима од ОЛАФ-а – агенције ЕУ која се бави откривањем превара и прекограничног нелегалног промета, као и од америчког часописа „Форин аферс“. Питам се да ли ће и они на сличан начин бити процесуирани или је то резервисано само за непослушне Србе, каже у разговору за „Печат“ др Дејан Мировић, коме је, након што је од стране црногорског режима проглашен неподобним, недавно забрањен улазак у родну Црну Гору.

Прешли сте пут од истакнутог интелектуалца до готово државног непријатеља Црне Горе. Да ли оно што се вама десило, од јавног процесуирања до забране уласка у земљу, у великој мери може да послужи као парадигма у тумачењу процеса десрбизације Црне Горе?
Случај четворице „забрањених“ интелектуалаца, међу којима су жива легенда Бећковић, двојица угледних историчара, те моја маленкост, показује да црногорски режим у свом делиријуму има патолошку жељу да контролише медије не само у Црној Гори већ и у Србији. Неадекватна реакција власти у Београду је осоколила режим у Подгорици да с дискриминације Срба у Црној Гори пређе и на прогањање српских интелектуалаца у Србији. Када се ради о мени, забрана има још један циљ. Српски држављани који су рођени у Црној Гори и тамо имају најближу породицу (у мом случају мама и брат у Улцињу) и породични дом, морају бити застрашени и дисциплиновани уколико не подржавају режим у Подгорици. Делиријум режима у Подгорици се огледа у чињеници да управо они годинама крше медијске слободе на најгрубљи начин. Најбољи пример је пребијање угледног новинара Гојка Раичевића 2015. од стране полиције или рањавање новинарке у Подгорици 2017. Каква је медијска сцена у Црној Гори показује и чињеница да од 2004. није решено убиство главног уредника дневног листа „Дан“ Душка Јовановића. Ипак, све то не смета режиму у Подгорици да нам дрско држи моралне лекције и у Србији и да одређује, као у мом случају, шта неко сме да говори на интернет-порталу.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.