ВИП „мигрант“ из Скопља

Афера Груевски

Како се бивши македонски премијер обрео у Мађарској и тамо затражио азил, и какве везе с тим има Џорџ Сорош?

Осуђени посланик Собрања Македоније, бивши премијер и претходни лидер (а данас почасни председник) опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, који се 8. новембра није јавио на издржавање двогодишње казне затвора, налази се у Будимпешти, где чека – политички азил.

ПОТЕРА ЗА ГРУЕВСКИМ Након безуспешног покушаја да му се у току 78 сати од прекорачења рока за јављање у затвор (поново) уручи позив на издржавање казне, македонске полицијске екипе започеле су потеру за (скривеним) експремијером (осуђеним због куповине блиндираног „мерцедеса“ за потребе његове владе који је коштао 570 хиљада евра). Полиција га је прво тражила у његовом стану у скопском насељу Црниче, затим око здања странке у центру македонске престонице, потом у свим седиштима одбора партије широм Македоније… По налогу Кривичног суда у Скопљу 12. новембра расписана је национална потерница за Николом Груевским, а дан касније – међународна.
И управо тог дана, 13. новембра, Груевски је на свом фејсбук профилу објавио: „Ја сам у Будимпешти, и због десетина претњи по сопствени живот, затражио сам политички азил од власти у Мађарској.“

[restrict]

ШЕТЊА С ЛИЧНОМ КАРТОМ Ко је омогућио Николи Груевском да се, готово као у неком шпијунском филму, „прошета“ кроз три балканске земље (Албанија, Црна Гора, Србија) и стигне до чланице Европске уније, Мађарскe? И то без пасоша, будући да су му још 3. јуна прошле године одузета оба пасоша (дипломатски и лични).
Балканску „шетњу“ омогућила му је, према неким тврдњама, македонска лична карта. Скопље има потписан уговор са земљама Западног Балкана који грађанима омогућава да границу прелазе само с тим документом.
Рута Груевског имала је две круцијалне непознанице. Прва је – како је Груевски из Македоније ушао у Албанију? А друга – када (и чиме) је бивши македонски премијер напустио државну територију Србије и ушао у Мађарску?
Одговор (дала га је албанска полиција) на прву „непознаницу“ је да је Никола Груевски македонско-албанску границу (највероватније) прешао илегално и то – пешке (11. новембра). И то тамо „где свако може да је пређе“ – дуж Преспанског језера или око градића Дебар. Полиција је још саопштила да је исто вече у 19 часова Груевски прешао гранични прелаз Хани Хотит – Божај према Црној Гори, а у 22.16 сати истог дана изашао из те земље на граничном прелазу Добраково, са Србијом… И ту се Николи Груевском губи сваки траг, све док 36 сати касније македонски бивши премијер није послао споменуту фејсбук поруку да је у Будимпешти.

ОРБАНОВА ПОМОЋ И сада – кључни аргумент да је влада Виктора Орбана помогла Груевском да побегне у Мађарску. У свакој од три балканске државе кроз које је пролазио, Груевски се налазио у службеним возилима мађарских дипломата (увек са по двојицом) који су радили у амбасадама Мађарске у Тирани (где је и поднео захтев за добијањем политичког азила у тој земљи), Подгорици, Београду…
Другу „непознаницу“ у вези с напуштањем Србије (јер у Мађарску није могао да уђе с македонском личном картом) – „решили“ су мађарски медији. Они тврде, а кажу да имају и доказе, да је Никола Груевски авионом Орбанове владе с једног од ВИП терминала београдског аеродрома „Никола Тесла“ тајно пребачен у Будимпешту (погледајте оквир „Вучићево разјашњење“)…
Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш новинарима је 19. новембра рекао само да „мађарске државне власти немају ништа с тим како је Груевски напустио територију своје земље. Чињеница је, међутим, да је он жртва прогона и претњи од стране левичарске владе Заева, која сасвим извесно ужива подршку Џорџа Сороша. Надлежне службе, то најодговорније тврдим, спровешће процедуру за азил у складу с мађарским и међународним правом. Уз то, као врло озбиљна држава, Мађарска је у међународним односима партнер (и) садашње владе у Скопљу, и не намерава да се меша у унутрашња питања Македоније“.

ВУЧИЋЕВО РАЗЈАШЊЕЊЕ

Председник Србије Александар Вучић у понедељак увече је пружио детаљно разјашњење начина на који је Никола Груевски из Македоније околним путем стигао у Мађарску.
„Дана 11. 11. током ноћи, негде између један и два, немамо званичне податке, лице Никола Груевски улази на територију Албаније, легитимисавши се и у пратњи два лица мађарске националности. Потом улази у Црну Гору на прелазу Божај, поново са регуларним документима и са пасаваном (царинска пропусница) издатим у мађарској амбасади у Тирани. Након тога, 11. 11. улази у Србију са регуларном личном картом и у пратњи та иста два лица, а затим 12. 11. у 5.11 сати именовано лице напустило је Србију на прелазу Хоргош са пасаваном бр. 100.501 издатим у Тирани, са личном картом и у пратњи лица са дипломатским документима и дипломатским возилом“, навео је Вучић и истакао да у том моменту никаква потерница за Груевским није постојала: „Тек 13. 11. у 19.35 сати од Интерпола Скопље доставља нам се потерница. Дакле, да смо га зауставили, то би била отмица Груевског са наше стране… Кога ви завитлавате, тражите да Србија хапси људе без потернице, да ли мислите да смо ми дивље племе, да ли то од Србије очекујете уместо да се питате кога сте пустили и зашто сте толико чекали?!“

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *