Учитавање могућег смисла – Матерњи и они други језици, III

Мелодија с којом смо отворили очи у овом чудесном свету у нама је као дисање; остало је жамор многољудних пространстава. Мајку, поднебље и прошлост родног тла нико не замени. Матерња реч живи у нама, стари и обнавља се, или замире, као и сваки други скуп живих ћелија чији су корени стари и дубоки

Прва искуства са речима, стварима и бићима не дају се накнадно, у туђем поднебљу, преузети од домородаца, нити их они, како год гостопримљиви били, могу уступити. Прича о лаком животу у више језика таква искуства не узима у обзир. Лакоћа, и иначе, није прва одлика истинитог живљења и садржајног мишљења. Језик се не учи из граматике; у њој се озакоњује оно до чега смо дошли неким другим путевима. Оно што смо усвојили као одрасла створења, где разумевање реченог и написаног претходи осећању лепоте и дубоког смисла, примљено је кроз критичке филтере свести, а не кроз несвесне пријемнике. То су спољашњи прилепци. Ако их редовно не користимо, они отпадају, а најбоље се држе у штампаном тексту, у књигама и речницима: тамо, за часак, прораде. Јасноћа изражавања на туђем језику своди се на часну скромност сиромаштва; она је постигнута по цену одрицања од свега што је теже саопштљиво, замршено или нерециво. За разлику од родне лексике, ова, допунска, није довољно дуго боравила у нама да би се загрејала крвљу и дахом, нити је озрачена предачким знањима и завештањима.
Двојезичност је друштвена и економска нужда, а једнојезичност недељива лична судбина. За сналажење на послу и у уличном општењу довољно је 600-700 речи. Оних 400-500 хиљада, колико их има у бољим речницима, леже као мртви колективни капитал. Још је сиромашнији тзв. црначки енглески. Њиме су се некад служили робови на плантажама америчког Југа, а данас је преплавио планету. Изговор је упрошћен, одбачени су двогласи и полугласови. Да би се наметнула планети, Империја је пристала и на ту жртву. Интернационална бригада данашњег енглеског је сачињена од бескућне сиротиње: све што има она са собом носи, и, за разлику од првородних наследника големог блага, спремна је да гине за туђе интересе.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.