УБИСТВА ЦИА

Године 2017. појавила се књига о убиствима политичара и других важних личности од стране ЦИА крајем XX века. Аутори су новинар Патрик Баб и некадашњи саветник у Пентагону Роберт Харкави. Књига „У пауковој мрежи тајних служби: Зашто су убијени Улоф Палме, Уве Баршел и Вилијам Колби?“ заснована је на документима служби и сведочењима бивших агената и токсиколога

Убиства шведског премијера Улофа Палмеа, председника владе немачке федералне покрајине Шлезвинг-Холштајн Увеа Баршела и бившег директора ЦИА Вилијама Колбија су међусобно повезана и везују се за међународну трговину оружјем у оквиру скандала „Иран контра, верује новинар Патрик Баб.
Палме је убијен на улици у Стокхолму. Аутори су дошли до извештаја сарадника штаба планирања тајних операција Гладио у оквиру НАТО-а, а све је урађено у сарадњи са ЦИА и МИ6. За реализацију плана узет је бивши тајни агент из Ирана, који је својевремено прошао обуку у ЦИА. Палме је покушавао да нађе пут приближавања СССР-а и Европе како би се уклонило нуклеарно оружје, што је изазвало бес НАТО-а, па је у овој војној организацији осуђен на смрт.
Тело Увеа Баршела пронађено је у новембру 1987. у једном женевском хотелу, а све је изгледало као самоубиство. Аутори су дошли до податка да је ЦИА заправо водила Баршела. По завршетку студија запослио се у нотарској канцеларији, а управо преко фирме где је радио трговао је на мало и велико оружјем, уз прећутну сагласност ЦИА, све док обим трговине није достигао светски ниво. Убили су га амерички агенти, а лекар на увиђају је такође радио за ЦИА, па његов извештај о узроку смрти није био у складу са стварним стањем. Накнадна истраживања показала су да је Баршел убијен.
Вилијам Колби је био директор ЦИА 70-их година прошлог века, а погинуо је 1996. у несрећном случају на води, како гласи званична верзија. Управо је Колби створио у неутралној Шведској (инсистирала је на блоковском несврставању) тајну НАТО армију. До смрти је сачувао контакте са припадницима ове јединице, а њен припадник је чак био и главни (први) иследник убиства Палмеа.
Током 1950-их и 1960-их година САД су убиле бројне политички неподобне људе, пре свега политичаре и раднике из области културе и науке који су се борили не само за комунистичке идеале него и за независност својих држава. Период затишја је трајао до 1975. када је избио скандал у који је била умешана ЦИА, а који се истраживао и у Сенату САД. Сенатори су закључили да је тајна служба САД кршила законе и да је била умешана у убиства и покушаје убиства низа иностраних лидера. Зато је тадашњи председник САД указом „забранио убиства страних лидера“. Међутим, Роналд Реган је 1981. овај указ ставио ван снаге и број убијених политичара у иностранству је почео да расте.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *