СА БИЉАРДЕ НА ЦРНУ ЛИСТУ

НЕПОШТЕНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Како је могуће да се једна особа од „споменика слободној Црној Гори“ претвори у „недобронамерног појединца“ од којег је неопходно „штитити стабилност и безбедност земље и спокој свих грађана“?

Црне Горе нема без слободе, Бећковићево пјесничко дјело, естетски мјерено и измјерено, уврстило се у свевремне споменике таквој, слободној Црној Гори. Тиме је досегло достојност Његоша и имена на Биљарди на Цетињу – изјавио је децембра 1997. године председник Црне Горе Мило Ђукановић уручујући српском песнику Матији Бећковићу Његошеву награду. Двадесет година касније име истог овог песника је са Биљарде пренето на црну листу у Црној Гори непожељних личности заједно са још тројицом српских интелектуалаца, универзитетским професорима Александром Раковићем и Дејаном Мировићем и историчарем Чедомиром Антићем.
Ако се погледа судбина Његошеве награде и како је она еволуирала у последњих двадесет година, врло је јасно и како је могуће да се овако промени став црногорских власти према Матији Бећковићу. Као што смо навели, 1997. награду је добио један од највећих живих српских песника, чије су песме испуњене љубављу према српству и Косову, док је прошлогодишњи лауреат Милорад Поповић, чији су и књижевна и морална вредност, по писању бројних медија, веома упитни. Поповић, који је приликом уручивања награде изјавио да „великосрпско својатање Његоша разарајуће делује на развој црногорске националне свести“, сумњичи се да је плагирао чак и наслов своје књиге, али и да је награду добио захваљујући пословним везама с неким од чланова жирија. О томе како је награђивање Поповића „културни скандал“ нису писали само српски или „просрпски“ медији, него и неки српству не баш наклоњени попут „Ал Џазире“. Рекло би се да су судбина Бећковића и ове награде парадигма онога што се већ више од деценије догађа у црногорском друштву. Управо је Бећковић одлично „огледало“ јер није се он променио од 1997. када је био „споменик слободној Црној Гори“ до 2018, када је постао „недобронамерни појединац“ од којих црногорска полиција има „уставну и моралну обавезу“ да штити своје грађане. Бећковић је исти, али је слободна Црна Гора другачија и другачије слободна.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.