Пољопривредници у Сврљигу плаћају само 20 одсто премије за осигурање

ГФО Ниш Компаније „Дунав осигурање“, у сарадњи с Удружењем новинара за пољопривредну производњу „Агропрес“, у оквиру пројекта „Жене у агробизнису“, у Општини Сврљиг реализовала је едукативну радионицу која се тематски бави осигурањем пољопривредне производње и осигурањем имовине газдинства.
Овом приликом директор Главне филијале „Дунав осигурања“ Ниш Горан Гавриловић истакао је да је пољопривредна производња на овом подручју изложена бројним ризицима, међу којима су пре свих природни ризици.
„У току 2017. укупна фактурисана премија за осигурање пољопривредне производње износила је око 17.247.000 динара, док је износ ликвидираних штета достигао око 7.378.000 динара. У току ове године забележен је раст премије код ове врсте осигурања тако да ова износи око 22.125.000 динара, док се вредност ликвидираних штета процењује на износ од 42.780.000 динара. Из изложених података видимо колико је сама пољопривредна производња непредвидљива и колико је тешко проценити нивое ризика. Иако Компанија не остварује профит у осигурању пољопривредне производње, наши планови у наредном периоду јесу повећање пољопривредних површина које се осигуравају, а самим тим и премије осигурања“, рекао је Гавриловић.
Према његовим речима, Компанија „Дунав“ има изванредну сарадњу са Општином Сврљиг: „Ова општина поред тога што Министарство пољопривреде одобрава субвенције од 40 одсто на премију осигурања, прошле године дала још 40 одсто, тако да су пољопривредни произвођачи полису плаћали само 20 одсто од њене вредности.“
Председница Општине Сврљиг Јелена Трифуновић каже да је Општина у последњих 14 година доста издвојила у Фонд за развој пољопривреде, тако да субвенционише велики број мера, а једна од њих јесте и суфинансирање осигурања: „Општина издваја још 40 одсто средстава за осигурање пољопривреде. Ранијих година када осигурање није било популарно, морали смо да одвајамо више средства из буџета, а сада то иде на терет Компаније ’Дунав’.“
Мимо тога, истиче Трифуновићева, општина осигурава и имовину, тако да је и имовина грађана Сврљига осигурана преко Компаније „Дунав“.
Уредник „Агробизниса“ Горан Ђаковић каже да ретко која општина враћа још 40 одсто од премије осигурања, додајући да је Сврљиг препознао значај осигурања.
Компанија „Дунав осигурање“ у своју палету услуга осигурања имовине уврстила је и комбиновано осигурање домаћинства – „чувар куће“. Пакетом „чувар куће“ могу се осигурати настањени стамбени објекти (станови и куће), као и инсталације и опрема у њима, ствари домаћинства, чланови домаћинства (од несрећног случаја и од одговорности), уметнички предмети, санитарије, пословни објекти и ствари у њима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *