Печат недеље

ВОЈСКОМ НА РЕКУ МИГРАНАТА

Министар одбране САД Џејмс Матис изјавио је да Пентагон разрађује детаље слања неколико стотина војника на јужну америчку границу, док се караван миграната полако креће ка северу Мексика и Сједињеним Државама. Пентагон је раније одобрио захтев Министарства за унутрашњу безбедност да упути неколико стотина војника на америчко-мексичку границу који би помагали агентима граничних патрола. Војници ће се придружити припадницима Националне гарде којих је више од 2.000 већ распоређено на граници. У међувремену, према неким извештајима, администрација председника Доналда Трампа разматра нову уредбу којом би се тражиоци азила и имигранти спречили да пређу америчко-мексичку границу. Медији се позивају на изјаве неименованих званичника који наводе да власти разматрају низ административних и правних мера заснованих на заштити националне безбедности, како би се мигранти спречили да затраже азил. Караван миграната који пешаче ка северу још је стотинама километара далеко од најближе америчке границе.

СТАВ ВРЕДАН 12 ГОДИНА РОБИЈЕ

Пред данским парламентом нашла се иницијатива „Мере за борбу против операција психолошких утицаја које проводе стране обавештајне службе“, која, уколико уђе у законске оквире, значи да ће сваки грађанин ове земље убудуће морати добро да размисли пре него што изнесе свој став – јер би то могло да га кошта 12 година робије. Наиме, како стоји на сајту „Видовдан“, Данци би могли да се суоче с казном затвора уколико се њихове изјаве не слажу са званичним дискусром који власт промовише. Нацрт овог закона наводи и примере изјава и активности које ће се сматрати незаконитим, те ако се неко одважи да каже да санкције уведене Русији наносе штету Данској, да је „Северни ток“ добар пројекат, или пак да упути замерку на деловање НАТО-а, мора бити спреман на санкције. Занимљиво је да овај закон неће бити резервисан само за класичне медије већ ће се односити и на друштвене мреже.

Наручене активности Цариграда

Активности Цариграда у Украјини, сматра патријарх Кирил, наручене су на глобалном нивоу како би се уништило „острво слободе“ које представља Руска православна црква.
„Улози су сувише високи. Уништење јединства наше цркве је наруџбина глобалних размера. То није само борба за јурисдикцију већ и за уништење јединства снажне православне силе у свету. Ми говоримо о 150 милиона верника“, рекао је патријарх у Москви на фестивалу „Вера и реч“.
„Несумњиво, коме је потребно да се нападне ово острво слободе. Зашто називам православље острвом слободе? Јер смо ми слободни од глобалног заглупљивања и доминације других над нашим мислима.“
Патријарх Кирил је истакао да трагедија Украјине излази ван граница политичког поља и има мистичне димензије.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *