Острво забрањених летова

Да ли што се Лондона тиче заиста почиње нова „битка за Британију“, те да ли је следећи корак у надгорњавању са ЕУ увођење зоне забрањених летова на небу Краљевине

Да је Европска унија у свом саобраћању с Британијом имала у арсеналу некадашње нацистичке „штуке“ и „јункерсе“, прошла седмица могла би да се, у историји Европе, дефинише као „зона забрањених летова“ изнад британског острва у којој би авиони ЕУ, уколико уђу у ваздушни простор Уједињеног Краљевства, доживели судбину Хитлерове „Луфтвафе“ с почетка Другог светског рата.

БИТКА ЗА БРИТАНИЈУ У рату за излазак Британије из Европске уније враг као да је однео шалу. У обрачуну свим дипломатским и другим политичким мерама, пређене су све границе – лондонски „Мејл“ у броју од 21. октобра отвара целу страницу упозорењем бриселском Замку да ће буквално сваки авион Европске уније бити оборен уколико уђе у „зону забрањених летова“. За ову прилику „забрањена зона“ је Уједињено Краљевство.
„Битку за Британију“ – другу после оне коју су „јункерси“ и „штуке“ Адолфа Хитлера предузимале – гласно је најавио британски министар за брегзит Дејвид Дејвис.
Сва је прилика да Лондон коначно губи живце и да предстоји време „дугих ножева“ и дебакл досадашњег гломазног и бескорисног политичко-дипломатског натезања.
Дејвида Дејвиса издали су нерви и стрпљење, па у лондонском „Дејли мејлу“ не само што имплицира да ће Уједињено Краљевство у једном тренутку натезања с Бриселом напросто залупити преговарачка врата и отићи него и прети да је Британија спремна да се отараси „ропства“ бриселске бирократије ма колико је то коштало. Уз то је још нагласио да, што се тиче Лондона, заиста почиње нова „битка за Британију“ и да ће, када ускоро Гордог Албиона напусти стрпљење, Лондон, на пример, увести за ЕУ авионе зону забрањених летова на небу Краљевине.
Дејвис командује британском политиком и тактиком за напуштање Уније од како су Британци на народном плебисциту јасном већином рекли да ЕУ више није – ако је икада и била – њихова кригла пива.
Британски министар за „бај-бај“ Европској унији није задовољан ни досадашњим мањком ревности премијерке Терезе Меј и њеним извршавањем налога референдума за одлазак из ЕУ.
Зона забрањених летова, којом Дејвис прети Бриселу, много је више од обичног детаља у конфигурацији прохтева и књижења цене раскида коју бриселска бирократија испоставља Британији.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *