Ошешељени Санџак

У сукобу супротстављених бошњачких партија уочи избора за Национално веће, оптужбе лидера радикала на рачун једног од њих нису биле много драстичније од оних које су сами изрицали једни о другима

Скупштина Србије, по свему судећи, бар у догледно време неће постати институција из које су увреде, псовке или дискриминација – протерани. Мајстор сарказма, ексцеса, агресије и примитивног језичког наступа и скандала је шеф радикала Војислав Шешељ. Све то и данас користи у покушају да личним наступом и ауторитетом васкрсне СРС.

„АФЕРА“ ЉАЈИЋ Најсвежији случај таквог понашања догодио се пре неколико дана када је оптужио потпредседника Владе Србије и министра Расима Љајића да је вођа једног нарко-картела у Србији. Шешељ је на скупштинској седници рекао да се власт заклела да ће водити борбу против криминала и корупције, а да при томе није у стању да савлада корупцију у сопственим редовима у структурама власти.
„Најновији случај за који сам поуздано сазнао, из проверених извора, јесте криминална афера потпредседника владе Расима Љајића. Он је главни вођа једног од најјачих нарко-картела на подручју Србије. Полиција има сва оперативна сазнања, све има документовано и нико ништа не предузима зато што је (Љајић) потпредседник владе“, рекао је Шешељ и по обичају „досолио“ устврдивши и да Љајић има лажну диплому Медицинског факултета и да је председник садако партије, каква није у стању да сама пређе цензус те се због неколико мандата „прикопча“ некој великој партији.

САВЕЗ ШЕШЕЉА И ЗУКОРЛИЋА Напад је уследио баш уочи избора за националне савете одржане 4. новембра, у овом случају Бошњачки национални савет, што апострофира и Љајић наводећи да су Шешељеве оптужбе наручене, неистините и монструозне и да их је, у ствари, наручио његов конкурент, лидер Странке правде и помирења (СПП) и посланик у Скупштини Србије Муамер Зукорлић.
На делу је, каже, „чврст савез осуђеног ратног злочинца Шешеља и осведоченог криминалца Зукорлића. Чак ни читава машинерија опскурних ликова која је упрегнута да погура Зукорлића – од Шешеља, преко Марића до Сандуловића, неће га спасти од дебакла на изборима. Добро је што су пет дана пре избора грађани Санџака у прилици да на делу виде како функционише коалиција лажног војводе и лажног муфтије“, казао је Љајић.
Револтиран, Љајићев СДПС одлучио је да не учествује у раду текућег заседања Скупштине Србије али ће, не губећи политички нерв, давати кворум и гласати за све законе који воде у пристојну, уређену и европску Србију. Без обзира на Љајићево запажање да је председница Скупштине Србије Маја Гојковић током седнице врло благонаклоно слушала Шешељеве лажи. „Чак је уместо Шешеља опомињала наше посланике. Ако се СНС определио за Зукорлића као коалиционог партнера, онда смо ми ту вишак“, навео је Љајић.

[restrict]

ОДГОВОР СНС-а Као одговор на ову Љајићеву опаску уследиле су реакције и изјаве из СНС-а, најпре министра унутрашњих послова и потпредседника Владе Србије Небојше Стефановића који је рекао да МУП не располаже информацијама да је потпредседник Владе Расим Љајић део неке криминалне групе. „Лично, ја у то не бих могао да поверујем“, изјавио је Стефановић у Скупштини Србије.
Много директнији био је председник Александар Вучић са изјавом да ће стати уз потпредседника и министра Владе Србије Расима Љајића јер он није нарко-дилер, и да ће урадити све што многи његови коалициони партнери нису урадили када су нападали њега и његову породицу. „Биће у влади, наставиће да ради нормално и тачка“, казао је Вучић за телевизију „Прва“.

ИЗБОРИ И МЕЂУСОБНЕ ОПТУЖБЕ Ако се пак осврнемо на догађања у Рашкој области (коју Бошњаци и даље зову Санџак), лако се уочава да вербални рат и политичка препуцавања бошњачких лидера уопште не заостају за вокабуларом Војислава Шешеља, односно да су кампању за Бошњачко национално веће обележиле тешке међусобне оптужбе, чак и физички сукоби какви су, рецимо, били унутарбошњачки сукоби током 2007–2009. године, када су пале и људске жртве и тако за дуги период обележиле политички живот Бошњака одредницом политичке искључивости.
Према документованим анализама санџачких прилика каква је, рецимо, „Мапирање Санџака“ Форума за етничке односе, доминантне политичке фигуре данашњег страначког живота Санџака су Љајић, Сулејман Угљанин и Зукорлић.
Сукоб око престижа између Угљанина и Љајића траје од самог настанка СДА а од 2004. године прераста у отворено непријатељство које оптерећује читаву Србију јер се у овом сукобу употребљава централна власт. Уз то, у огорченој борби за власт, ниједан од ових вођа није се устручавао да се ослања на „неформалне центре моћи“ и на стране владе, пре свега на Турску, као и на бошњачке политичке вође у Сарајеву.
Доминантну позицију међу Бошњацима имао је Угљанин све до локалних избора у септембру 2004. године, од када га надјачава Љајић, а од избора априла 2016. године расте утицај Зукорлића. У Народној скупштини Србије Бошњаке представљају две партије, СПП Санџака (некадашња Бошњачка демократска заједница – БДЗ) и СДА, чије су изборне листе освојиле по два мандата. Део бошњачког бирачког тела је и Социјалдемократска партија Србије (СДП), на челу са Љајићем, регистрована као мултиетничка странка, а на изборима је наступила у оквиру коалиције око СНС-а.
Једина политичка активност око које су се сложиле СДА, СДП и БДЗ Санџак је митинг одржан у Новом Пазару, почетком августа 2016. године, у знак подршке Ердогановој борби за одржање на власти после неуспешног пуча у Турској.

АВГАНИСТАН И САНЏАК Неспремни да прихвате нову расподелу моћи, односно ојачали утицај БДЗ (касније СПП) Санџака, и непопустљиви у намери да поврате пољуљану моћ, донедавно љути противници Љајић и Угљанин су се ујединили а председници СДА и Санџачке демократске партије, Угљанин и Нихад Хасановић, потписали су 20. децембра 2016. године „Декларацију о стратешком партнерству“, што је само долило уље на унутарбошњачке сукобе.
Када су присталице Муамера Зукорлића 15. октобра упале на седницу Скупштине града Новог Пазара и блокирале њен рад, а локални медији пренели да су били и наоружани, Љајић је оценио да је аналогија између Авганистана и Санџака „више него јасна“.
„Имате изборе у Авганистану где талибани оваквим инцидентима покушавају да спрече одржавање тих избора. Ово није ништа друго него копија“, рекао је Љајић и додао да је због разлике Србије и Авганистана, као и Бошњака и талибана, немогуће направити „апсолутну аналогију“, али да „нема никакве сумње да акције и активности Зукорлића указују да је то типично талибанско понашање“.

САРАДЊА УГЉАНИНА И ЉАЈИЋА У таквој атмосфери своје снаге у Новом Пазару одмериле су четири листе. Листу „Вакат је“ подржао је Расим Љајић, а са „Самоопредељењем“ Сулејмана Угљанина имају потписан споразум о сарадњи. Ако се изузме листа „Стари дедо“ која ионако није освојила ниједан мандат, њима је главна опозиција Зукорлићева „Матица Бошњачка“, па не чуди што су политички сукоби и међусобне оптужбе настављени и у Београду.
У атмосфери избора за БНВ, сваком бошњачком политичару Шешељев напад може донети више користи него штете, рећи ће Зукорлић за РТС и додати да тема није шта је позадина Шешељеве изјаве него њена истинитост.
„То једино можемо знати уколико државни органи крену да раде свој посао па расветле све те догађаје. Има право министар казати: ја мислим да није, али нема право на томе стати, већ је дужан да то до краја истражи. Било каква подршка господина Шешеља мени би у овом тренутку шкодила на тим изборима. И зашто бих ја правио било какву спрегу која ми може шкодити на овим изборима?“, напомињао је уочи избора Муамер Зукорлић, носилац листе „Матица Бошњачка“.
Тешко је рећи када је овај „рат“ почео, мада се запажа да је летос Зукорлић оптужио Љајића да је у дилу са Угљанином, да регрутује „патриотске“ и „антисрпске“ гласове за изборе за националне савете. Љајић му је жестоко одговорио, уз оцену да је бивши муфтија опаснији за народ од лидера БНВ Сулејмана Угљанина, који иначе не признаје српску власт, залаже се за отцепљење Санџака и признање Косова. На то Зукорлић одговара Љајићу да је криминалац.
„У Београду игра налицканог, толерантног и скромног политичара, а у Санџаку руководи озлоглашеним криминалним групама преко чланова своје уже породице. У Турској прича протурску, а у Босни пробосанску причу. Спасава Угљанина, јер чланови СДА масовно прелазе у наше редове“, тврди бивши муфтија. Он се упитао и како је могуће да Љајић, који је потпредседник владе, има стратешко партнерство са Угљанином, који се овако понаша…
Како год, тек, није тешко закључити да вербални рат и политичка препуцавања бошњачких лидера уопште не заостају за вокабуларом Војислава Шешеља, који је само истакао да политички живот Бошњака обилује политичким искључивостима.

Суљина реторика

Према прелиминарним резултатима, на изборима за БНВ гласало је око 52 одсто од 106.326 Бошњака уписаних у посебан бирачки списак, а највише гласова добила је листа Сулејмана Угљанина „Самоопредељење“, освојивши 15 већника. Зукорлићева „Матица бошњачка“ имаће 13, а „Вакат је“ – 7 представника у будућем сазиву националног савета Бошњака.
„Санџачка република“, орило се на скупу присталица Сулејмана Угљанина у Новом Пазару пошто је Суља прогласио победу своје листе. Угљанин је пред окупљенима изјавио да Бошњаци још нису решили свој статус а да је Александар Вучић поражен у Новом Пазару, да би његове присталице обраћање прекидале узвикујући „Санџачка република“, „Живела санџачка застава“, „Суљо, ми те волимо“, уз увреде на рачун председника Србије.
Иако је јасно прописано да национална већа брину о поштовању културних, образовних и других права и интереса националних мањина, у Новом Пазару се томе даје посебан политички значај, а Угљанин је после избора рекао и да је БНВ „бошњачко јавно добро“ чији је циљ да унапреди уставом и законима загарантована права, па чак и да Веће има законска овлашћења да са представницима међународне заједнице решава „нагомилане проблеме“. Што ће рећи да Суља намерава да интернационализује питање статуса овог дела Србије.
Није Угљанин ни досад презао од тешких речи на рачун Србије и њених челника, углавном када не учествује у републичкој власти, да би овај пут надмашио све што је до данас рекао против Београда.
„Задовољан сам што ћемо сада са више политичких опција делити одговорност и што ћемо заједно победити ту неман, фашистичку творевину српску државу Србију, која жели да легализује геноцид и злочине као средство освајања територија и решавања политичких питања“, закључио је Угљанин.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *