Квадратура троугла

Како ће најављена коалиција најјачих српских и хрватских странака утицати на деликатне односе у босанскохерцеговачком троуглу?

Први човек Републике Српске Милорад Додик и председник ХДЗ-а Драган Човић постигли су договор о српско-хрватској сарадњи, односно програмској коалицији њихових странака на нивоу БиХ. Ова коалиција би, како објашњава Човић, требало да има за циљ „спровођење реформи на путу ка Европској унији и усаглашен приступ при измени изборног закона у Босни и Херцеговини“.

ЗАЈЕДНИЧКИ ИНТЕРЕС Иако је потврдио да је постигао начелан споразум с лидером најјаче хрватске странке, будући члан Председништва БиХ из Републике Српске јасно је ставио до знања да међу партнерима у овој „програмској коалицији“ постоје разлике о неким важним питањима око којих не може бити сарадње.
„Радићемо на стварима око којих постоји заједнички интерес у служби БиХ. Треба радити на промени изборног закона којим би се обезбедило да сваки од три ентитета има право да гласа само за своје представнике. Међутим, то што ХДЗ заговара улазак Босне и Херцеговине у НАТО ми не подржавамо. Ту нема усаглашавања ставова“, нагласио је Додик.
Поставља се, наравно, питање како ће најављена коалиција најјачих српских и хрватских странака утицати на деликатне односе у босанском (босанскохерцеговачком) троуглу. Историја показује да у том троуглу различитих српско-хрватско-бошњачких интереса никад није било складне равнотеже којом би био задовољан сваки од три народа. Уместо тога, по правилу је успостављана мање или више чврста сарадња два фактора којом је незадовољни трећи актер на босанској сцени довођен у подређен или пасиван положај.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Расцеп у СДС-у

Вукота Говедарица „преживео“ је седницу Главног одбора опозиционог СДС-а која је одржана у Бањалуци, али је овај састанак потврдио постојање озбиљних подела унутар странке у погледу сарадње с победничким блоком Милорада Додика.
Говедарица је после седнице изјавио да се на њој није разговарало о евентуалној коалицији са Савезом независних социјалдемократа, али није искључио могућност да та тема дође на ред на наредној седници, за две недеље.
На седници су, иначе, за сарадњу с другим српским блоком били чланови ГО из добојске, соколачке и зворничке регије, а тај курс је подржала и Соња Караџић, кћерка Радована Караџића. Скуп су пре времена напустили сви чланови Главног одбора из добојске регије, незадовољни „недемократском атмосфером која је владала на њему“, као и критикама које су Говедаричине присталице упућивале на рачун градоначелника Добоја Обрена Петровића који није ни дошао у Бањалуку.
Седници није присуствовао ни досадашњи потпредседник СДС-а Костадин Васић, кога је Говедарица претходно искључио из странке. Главни одбор, иначе, није ни разматрао Васићеву жалбу, па је неизвесно када ће се и како овај случај закључити.
Васић се претходно јавно заложио да се, у складу са захтевима који су стигли из Србије, успостави сарадња с Додиковим блоком и оптужио високе функционере странке Младена Босића, Драгана Мектића и Александру Пандуревић „да се као страни шпијуни који руше СДС и Републику Српску томе супротстављају“. Уследио је одговор из централе, па је Васић „због кршења Статута и наношења штете странци“ искључен из партије, што он, наравно, није прихватио. Најавио је и да ће захтевати да Говедарица, Босић, Мектић и Пандуревићева буду избачени из странке, те да Главни одбор, до избора новог председника, води некада највећу партију Републике Српске.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *