КАКО ЈЕ ХАМАС ИЗАЗВАО ПОЛИТИЧКИ ХАОС У ИЗРАЕЛУ?

Министар одбране Израела Авигдор Либерман дао је оставку 14. новембра 2018. због потписивања споразума Владе са Хамасом о престанку сукоба у сектору Газе. Оставка Либермана гурнула је израелску политику у хаос и довела је и до „кризе владе“ (јер је и његова фракција следила пример свог лидера), тако да актуелна коалиција премијера Нетанијахуа има већину од само једног гласа

После оставке Авигдора Либермана влада премијера Бењамина Нетанијахуа се ослања на гласове 61 посланика од њих 120 у парламенту. Либерман је нагласио да даје оставку јер сматра „да је примирје са терористима из Газе капитулација пред терористима“. Амерички „Блумберг“, на пример, стао је на страну Либермана, оцењујући оставку министра одбране оправданом јер је „Израел капитулирао пред палестинским терором“. Остављајући по страни тачност ове изјаве, јасно је да Либерман оставку није дао без консултација са Јеврејима из САД. Одмах је извршено и брзинско истраживање јавног мњења од стране Израелског међународног канала новости „И24 њуз“ којим је утврђено да 74 посто Израелаца није задовољно одлуком Нетанијахуа.
Да додамо и да лидери у сектору Газе владајућег покрета Хамас Исмаил Ханија и министар одбране Израела Авигдор Либерман заиста ретко имају исти став. Међутим, сада се то догодило када су изјавили да је „споразум о прекиду ватре између Израела и Хамаса знак израелског пораза“, пише Данијел Гордис за „Блумберг“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.