Историјско а недовршено помирење

Јединствени симбол мира и пример другима у свету на непрестаној провери: Одавно је заиста одважним деловањем државника с обе стране Рајне „затрпана“ провалија која је делила некадашње љуте непријатеље, Французе и Немце, али има још пукотина које су најуочљивије управо у време обележавања великих историјских датума попут (париске, минулог викенда) стогодишњице од завршетка Првог светског рата и Дана примирја

Немци су поводом стоте годишњице завршетка Првог светског рата и Дана примирја (11. новембар 1918) доживели две премијере: немачка канцеларка Ангела Меркел и шеф државе Франк Валтер Штајнмајер нашли су се, на позив домаћина, у овом случају Француза и Британаца, први пут на местима на која досад није, официјелно, крочио ниједан немачки (високи) званичник. Гестови наглашене симболике и помирења с историјским атрибутима и димензијама.
Немачка канцеларка је, заједно с француским председником Емануелом Макроном, пре главне париске светковине, која је окупила заиста импресиван број високих званичника – седамдесет шефова држава и влада, међу којима је, с више историјских разлога од многих са овог списка био председник Србије Александар Вучић – посетила, као први шеф немачке владе, меморијални комплекс у шуми Компијен, где је 11. новембра 1918. године, у специјалном вагону, потписана безусловна немачка капитулација и (напокон) склопљено примирје, чиме је окончано дотад највеће крвопролиће у људској историји.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.