ИДЕОЛОШКА ПРИПРЕМА ОФИЦИРА НАТО

НАТО, захваљујући пре свега политици САД и Велике Британије, много ратује. И бекства из војних јединица су постала уобичајена појава, посебно после рата у Ираку и Авганистану, а дезертери су се појавили и у јединицама смештеним у Немачкој, на Прибалтику, на руској граници

Недостаци у командовању у НАТО јединицама довели су до тога да су „војници изгубили поверење у војни систем и показали се морално сломљеним“. Зато су се појавили напади на официре који су, што се добро крило, расли из године у годину, почев од 1969. до 2005. када је забележен пад. Просечан годишњи број напада у наведеном периоду војника на официре у НАТО армијама износи 153, при чему 26 буде са смртним исходом. Такође, појавио се проблем војних дезертера, као и појава силовања жена из окружења војне јединице, те насиља (туча са локалним младићима). Познато је, преноси „Ју-Ес-Еј тудеј“, да је само у Ираку од почетка рата дезертирало 8.000 војника и официра, а најчешће се крију у Канади и Шведској, где траже политички азил. Према другим јавним изворима из копнене војске САД годишње побегне 4.387 војника, из морнарице 3.454 и из ваздухопловства 82 војника. Следећи проблем је саморањавање војника. Само из Ирака због саморањавања повучено је 6.162 војника.
Према информацијама које се објављују од 2009. дезертирање из НАТО армија (укључујући војске САД и Велике Британије) добило је размере епидемије, преноси „Ројтерс“. Адвокати који бране дезертере пред војним судовима истичу да су војници „посумњали у оправданост рата“. С друге стране, Пентагон у сарадњи са чланицама НАТО предузима сурове мере како би угушио антивојне протесте. „У Пентагону не желе да људи мисле“, изјавио је Тод Енсајн, шеф антивојне организације „Ситизен солџер“, која пружа правну помоћ дезертерима.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *