Хрватски рецепт за Космет

Чини се да приштински лидери, уместо да трагају за најбољим начином мирног решења косовског проблема, у сарадњи с хрватским експертима и инструкторима траже најефикаснији начин за потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије

Хрватска није војна сила, нити држава с војном традицијом да би могла другима да соли памет о војним питањима. Зашто, онда, албански лидери у Приштини дају приоритет и више воле хрватске инструкторе иако су инструктори водећих држава НАТО-а далеко бољи? Зато што нису у питању војна знања (то могу добити било где) него искуства у етничком чишћењу Срба, у чему Хрватска носи примат и најдаље је одмакла у односу на друге на Балкану који имају сличне тежње.

ХРВАТСКИ УЗОР Када је у питању етничко чишћење, нова независна хрватска држава може бити узор и едукатор сваком профашистичком насилничком режиму. Препоручују је многобројни Срби које је протерала за релативно кратко време. И не само то, него што је успела да тако тешка и неприхватљива дела изведе без било какве осуде „међународне заједнице“. Нигде као у Хрватској релевантни међународни фактори нису тако лако озаконили погубне резултате етничког чишћења, прихватајући фактичко стање као сасвим нормалну ситуацију. И нигде као у Хрватској није тако свесно и потпуно игнорисана идеја о повратку протераних Срба. То препоручује Хрвате као специјалисте за трајно и ефикасно решавање сличних проблема и зато су веома присутни на Косову.
Хрвати су успели да од суровог етничког чишћења направе савршен злочин за који, по свему судећи, никада и нико неће одговарати. Због изостанка међународне осуде, сада су поносни на свој минули рад и умислили су да је све то што су чинили – легално и чисто. На Западу су одушевљени бројним хрватским генералима и политичким личностима „талентованим“ за перфидно малтретирање и застрашивање становништва и ратни злочин ради остварења политичких циљева. Они су успешном комбинацијом прљавих војних акција и перфидних притисака за подстицање тихог егзодуса постигли циљ – Хрватска је сада једна од етнички најчистијих држава у Европи. Уместо осуде, актерима етничког чишћења са Запада стижу похвале и почасти, па није чудо да Албанци желе баш на њих да се угледају.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.