Херардо Ернандез Нордело – Веровали смо Кастру

Како су чувена Петорица открили акцију пребацивања терориста на Кубу и за то од стране САД била осуђена на 16 година робије, те како су се у њихово ослобађање укључили Фидел Катро и Гарсија Маркес

Понуђена ми је нагодба: уколико признам да ме је Кастро послао у Америку као шпијуна, добио бих држављанство, посао и све привилегије, укључујући и повезивање с породицом. Уместо тога, након изрицања пресуде изјавио сам да ми је једино жао што немам два живота како би их положио за домовину. И остала четворица су одбила нагодбу, што је довело до низа драконских мера: ускраћивање сусрета с породицама, селидба из затвора у затвор – како би отежали посао одбране – уз непрекидну медијску хајку и одбијање свих оправданих жалби на поступак – каже у разговору за „Печат“ Херардо Ернандез Нордело, један од петорице Кубанаца који су захваљујући судској фарси провели у америчком затвору 16 година.
„Печат“ годинама прати догађаје везане за случај „кубанске петорице“. Из Софије смо извештавали о мисији Алеиде Гевара која је с Рамоновом супругом путовала по свету ширећи истину о овој судској фарси, а сад смо у прилици да с вама поделимо радост победе.
Био сам осуђен на две доживотне робије, плус петнаест година. На Правном факултету у Београду одржао сам предавање будућим правницима, и питао их како тумаче пресуду за коју су потребна два живота. Једино могуће тумачење је да се осуђенима на овакве казне шаље порука да никада неће изаћи и да имају посла с правним системом који може да ради шта хоће. А ради се о њиховој немоћи да нас сломе, комбинованом с лажним осећањем свемоћи: желели су, између осталог, да нас понизе и одузму нам сваку наду.
Занимљива је улога Габријела Гарсије Маркеса у вашем ослобађању…
Кад се председник Кастро, након две године, обратио јавности изјавом: „Они ће се вратити“, знали смо да ће наша држава покренути моћан апарат, не бирајући средства да нас избави. Помогао му је и Маркес, отварањем канала за приступ Белој кући, организујући састанак без преседана између Државне безбедности Кубе и ФБИ у Хавани. Имали смо и значајну међународну подршку писаца и уметника, али и медија, попут вашег листа, који су ширили истину о нама.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *