ЕПС поштује мере штедње, није било повећања зарада

Деманти изјаве Павла Петровића, председника Фискалног савета

Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ демантује изјаву Павла Петровића, председника Фискалног савета, о томе да ЕПС није умањио зараде запослених крајем 2014. године и истиче да је испоштовао све мере Владе Србије и смањио зараде запослених за 10 одсто у 2015. години. У супротном, ЕПС не би ни могао да исплати плате, због месечне контроле Министарства финансија.

Фискални савет је сада, као и раније, изнео паушалне оцене о зарадама у ЕПС-у јер очигледно не располаже тачним информацијама. ЕПС доследно примењује реформске мере и програм фискалне консолидације који је усаглашен са Владом Србије и међународним финансијским институцијама и то потврђују одлични резултати пословања.

Управо због добрих резултата „Електропривреде Србије“ поскупљење електричне енергије у Србији било је упола мање него што је ММФ захтевао. ЕПС поштује мере штедње Владе Србије и све ради у складу са Генералним програмом пословања, који је Влада Србије и одобрила.

Зараде у „Електропривреди Србије“ исплаћују се у висини средстава планираних у Годишњем програму пословања на који је сагласност дала Влада Републике Србије. Висина средстава за зараде планирана је у складу са Законом о буџетском систему и смерницама Министарства привреде за израду годишњих програма пословања.

Штавише, Закон о јавним предузећима и Уредба о начину и контроли обрачуна и исплате зарада у јавним предузећима, Министарство привреде, Министарство финансија и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања контролишу ЕПС и прате исплате зарада сваког месеца.

ЕПС је у 2015. години био у обавези да исплати укупно 3,3 милијарде динара на основу Посебног колективног уговора, који су потписали синдикат и Министарство рударства и енергетике. Додатних 1,4 милијарде динара су трошкови пријема у „ТЕ-КО Костолац“ дела радника ангажованих ван радног односа и преузимања у РБ „Колубара“ запослених из предузећа „Колубара Услуге“, неопходних за стабилно одвијање производње, што је одобрила Влада Србије. То су стварни трошкови на основу којих Фискални савет погрешно закључује да ЕПС није поштовао законске одредбе о смањењу зарада.  

На тај начин Фискални савет ставља у незавидан положај и ускраћује право, које имају сви запослени у јавним институцијама, за скоро 30.000 запослених у ЕПС-у, који у свим условима обезбеђују стабилно снабдевање електричном енергијом за грађане и привреду Србије.

 

Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *