Бејеров аспирин

Зашто готово нико није приметио да нам се управо догодио преломни тренутак за српску државну и националну политику у 21. веку?

Ана Брнабић, премијерка Србије, покушала је да умањи значај онога што смо чули од Петера Бејера, посланика Бундестага с којим се састала прошле среде 24. октобра. Реч је, казала је премијерка, „о једном посланику“, а оно што је Бејер изјавио „не представља званичну политику Немачке. Он може да има своје мишљење и слободан је да га искаже“.

ТРАНСАТЛАНТСКИ КООРДИНАТОР Али није Петер Бејер из ЦДУ-а немачке канцеларке Ангеле Меркел, представник изборне јединице „Метман 2“ коју чине градови Хајлингенхаус, Ратиген, Велбер и Вулфрат, тек један од укупно 709 посланика у актуелном, 19. сазиву немачког Бундестага, како га је премијерка Брнабић описала у очигледној намери – њен предумишљај је несумњив, будући да је Брнабићева морала да зна да Бејер није само један од оних 709, уосталом, баш зато се с њим и састала – у намери дакле да од шире јавности сакрије епохалну важност његове поруке.
Петер Бејер је, наиме, истовремено и члан Комитета за спољне односе Бундестага, члан Комитета за питања Европске уније, члан Парламентарне скупштине Савета Европе, и специјални известилац о трансатлантским односима и Западном Балкану.
И поред свега тога – а ово је заправо и најважније, јер најбоље сведочи о Бејеровој специфичној политичкој тежини – овај посланик Бундестага од 11. априла ове године врши функцију координатора за трансатлантску сарадњу у немачком Министарству спољних послова, при чему заиста нема потребе посебно наглашавати колики значај за Немачку има снажно трансатлантско савезништво са Сједињеним Америчким Државама (и Канадом), из чега и проистиче закључак о важности ове функције и самог Бејера који се на њој налази.
Уз то, Петер Бејер – који себе описује као „дугогодишњег посвећеног атлантисту“ – налази се међу 500 чланова „Атлантског моста“, организације у коју се улази само на основу позива и која окупља, објаснио је својевремено немачки „Ханделсблат“, „најважније политичаре и најутицајније бизнисмене“ у Немачкој.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *