100 %

Зашто је заправо Мајк Помпео укорио Хашима Тачија, шта нам се спрема на Косову и Метохији и како на то можемо да одговоримо?

Гостујући у понедељак увече на РТС-у, председник Србије Александар Вучић на моменте је, а таквих је момената било више него иначе, остављао утисак забринутог и разочараног човека који зна шта би требало да уради, али то не сме ни да изговори.
Разлоге за забринутост, уосталом, нема само Вучић а тих разлога у протеклих неколико дана има напретек. Од увођења косовске царине од 10 па онда и свих сто одсто на производе из Србије (и Босне и Херцеговине), преко новог упада јединица РОСУ на север Косова прошлог петка ујутру под изговором да се то чини у склопу истраге убиства Оливера Ивановића, и преко хапшења која су том приликом извршена а настављена су и у наредним данима, па до заједничке седнице албанских влада из Приштине и Тиране у Пећи овог понедељка, на којој је практично формализован рад на стварању велике Албаније.
Шта нам се то догађа, и зашто? Још важније – куда то треба да одведе? И подједнако важно – шта сад Србија треба, а шта може да уради?

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. unutrašnji dijalog.r.j.

  100 % … kriv Briselski sporazum, Albanci teritorijalno dobili celo Kosovo-KS (sada se traži KOMPROMIS o normalizaciji za članstvo KS u UN), a Srbi dobili Manjinsku zajednicu od 4+3 evidentiranih opština sa srpskom većinom, sa statusom istim za sve kosovske opštine (po zakonima i Ustavu Kosova).
  Po Briselskom sporazumu (albanska tapija na Kosovo) Albanci rade sve što doprinosi njihovom cilju – da zaokruže u učvrste suverenitet i integritet Kosova: Strogo kontrolišu statut i nadležnosti tzv ZSO po sporazumu (nema tu ni A od autonomije Srba ili entiteta kao RS); Formirali sve državne institucije; Formiraće i vojsku… kada su dobili Kosovo-državu primiće ih u UN? Sto puta se postavlja pitanje – kako Vučić-Srbija misli da sačuva srpsku-državnu-crkvenu imovinu na Kosovu ako je Kosovo država, kako da sačuva Trepču, Gazivode… (M. Djurić je govorio: to pripada u vlasništvo-nadležnost ZSO… a ZSO će biti u albanskoj dravi po BS (potpisali Dačić i Vučić, koji su integrisali administrativni prelaz u granicu, postavili kontejnere sa albanskom carinom 2013 god).
  STATUS DRŽAVE KOSOVO je usko povezan sa strateškom globlnom politikom SAD. Bez obzira, nezavisno od toga, Vučić i Dačić nisu smeli da prihvate i potpišu Briselski sporazum – primopredaju teritorije (nezvanićno model dve Nemačke-isti narod, zašto nisu tražili Kiparski model?).

  AMERIKA nije u startu pritiskala Srbiju da se odrekne teritorije da nije Srbija (Vučić-Dačić) u startu pristala da preda KiM BS? Predaja se odvijala na duge staze korak po korak: SAD je od terorističke – prihvatila kao oslobodilačku OVK; Oneemogućen povratak 250.000 proteranih Srba (da Albanci naprave državu). Od 2000-te do 2008 god – vršen je pritisak na Srbiju da prihvati REALNOST-FAKTIČKO STANJE na Kosovu (proizvedeno višedecenijskim separatističkim šovinizmom-etničkim čišćenjem Srba-albanizacijom-islamizacijom da se otme KiM), da Srbija prihvati neki od predlaganih modela za STATUS KOSOVA)? Srbija je ćutala (Kosovo je Srbija) i sve prihvatila, da bi se na osnovu toga pokrenuo veleizdajnički Briselski sporazum!!! Na tom kursu, ko čita izmedju redova, krenuo je i Aleksandar Vučič: Preuzimanjem vlastiod Tadića – prvom posetom SAD, po povratku u Srbiju Vučić govorio: “čekaju nas polni i teški pregovori sa Albancima u Briselu – prikrivao o čemu se radi (predaji teritorije) i do današnjih dana, 6 godina sakriva Briselski sporazum od srpskog naroda – neće da ga dostavi Narodnoj skupštini, na zahtev poslanika na debatu, niti referendum (da vidi narod šta piše)?!

  ŠTA MOŽE SADA DA SE URADI – da se zaustavi formiranje albanske vojske na Kosovu? PRVO – da se prekine i odustane od Briselskog sporazuma po kom Albanci vrše diskriminaciju – humanitarnu katastrofu i etnićko čišćenje Srba sa Kosova (Kosovo neće biti država i ne može da formira vojsku)??? DRUGO – da se maksimalno locira srpska vojska na granici prema Kosovu -NE ZA RAT – NEGO ZA UPOZORENJE Albancima i Medjunarodnoj Zajednici da ne sme nikakva vojska da se formira i napadne Sever i Srbe, – I KAO UPOZORENJE DA SRBIJA NEĆE DA SE POMIRI SA OTIMANJEM cele srpske teritorije KiM???…

  13
 2. Trideset godina ja trazim odgovor na pitanje zasto nam se sve ovo desava i zasto neko vekovima pokusava da nas unisti.U naj kracem.Ne postoji dovoljno mala Srbija koja ne smeta zapadu.Samo zapadu.Sam pojam Srbi i Srbija smeta.Zato smo mi vekovima suoceni sa borbom za goli opatanak.Siptari su samo jedna od karika u lancu za ostvarivanje zacrtaqnog cilja. Vise je nego jasno da se pred Srbiju postavljaju nemoguci zahtevi.Zashtevi koje ona sve i da hoce ne moze da prihvati.Isto je bilo i 1914 i do dan danas.Sta je to sta smeta.Smeta seme,pleme,vera,religija ,kultura .tradicija,istorija.Jednom recju smeta REC Srbin.Deluje iracionalno,fobicno,neverovatno ali je tako.Kako objasniti da nijedna zvanicna drzavna organizacija ni vlast ne sme da komentarise nova saznanja ,otkrica a i politicke sugestije ili konstatacije.Ocigledno je da je sve sto je vezano za Srbe i Srbiji TABU tema.Nebi ste verovali sta bi vam sve mogao nabrojati u prilog ovih tvrdnji .Jednom recju ako se ne uvaze cinjenice primicemo se trenutku sa koga nema povratka.

  12
  • r.j.unutrašnjidijalog

   @… Ne bi se složio da srpski narod nekome smeta, da nas ne vole. Srbi su najtolerantniji narod, ko god hoće živi u Srbiji. Srbija (pravoslavni narod) je sama kriva što je decenijama dopuštala-tolerisala albanizaciju-islamizaciju KiM. Nakon drugog svetskog rata – Titova politika “ramnopravnost i jednakvost” za sve: U školama smo učili da se po medjunarodnoj konvenciji medjuetnički, medjunacionalni i medjudržavni odnosi vode na principima PARITETA I RECIPROCITETA: na primer, kakva prav Srbija daje albanskoj manjini na KiM – takva prava treba i Albanija da daje srpskoj i drugim manjinama u Albaniji?

   NAPROTIV, Srbiju nije zanimalo za nacionalna prava Srba u Albaniji – a Albanci su na KiM bili država u državi, imali sva prava kao nacija, čak i fakultete, univerzit na albanskom jeziku… ogromnu ekonomsku pomoć od svih republika kao “nerazvijeni i zaostali” (zbog enormnog nataliteta da otmu Kosovo). I pored svega mnogi Albanci iz Albanije su naseljavali KiM? Zašto to Srbija nije zaustavljala, nije se protivila, ćutala i tolerisala??? ZAŠTO NIJE TRAŽILA I PRIMENJIVALA RECIPROČNE MERE???

   SEPARATISTIČKA ALBANIZACIJA KiM – iskorišćena za globalnu-stratešku politiku Amerike da se sve Balkansme i Baltičke države uključe u NATO za prodor na ruske granice: Amerika KORISTI I PROIZVODI krizna žarišta za svoje strateške ciljeve: Amerika nije proizvela separatističko Kosovo nego ga iskoristila!
   PITANJE JE: Zašto Srbija nije branila-odbranila Aleksandra Rankovića (smaknut zbog optužbe Albanaca da je upotrebio prekomernu miliciju za prikupljanje ilegalnog oružja od balista): od 20 delegata SKS svi glasali protiv, samo jedan uzdržan)? ZAŠTO JE SRBIJA 1970.tih god prihvatila ZAKLJUČAČ DELEGA na sednici SK SKJ – da je ENORMNI NATALITET na Kosovu i Metohiji – POSLEDICA nerazvijenosti i zaostalosti KiM: da sve Republike ekonomski razvijaju Kosovo (a u to vreme Enver Hodža predsednik Albanije javno propagira, citiram: “… najmanje petoro dece u svakoj porodici i na Kosovu – ko ima manje taj je neprijatelj Albanije(!!!)? ZAŠTO SRBIJA nije imala svoj stav koji je morao da glasi: “… enormni natalitet Albanaca na KiM je UZROK nerazvijenosti i zaostalosti, a ne posledica (Albanci da smanje natalitet kao i Srbi što imaju da bolje žive, a ne da Srbe krive i optužuju!!! Da ne dužim…
   KAO ŠTO I DANAS SRBIJA nije tražila Kiparski model za rešavanje srpskog KiM – da dobija najmanje polovinu teritorije ENTITET za Srbe, a pola albanski entitet na srpskoj zemlji, – nego Briselskim sporazumom predaje-poklanja celo Kosovo Albanskim muslimanima?

   12

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *