Тргнути из интелектуалног дремежа

Нови наслови српских издавача (2)

У сусрет Међународном сајму књига у Београду (од 21. до 28. октобра) издавачке куће спремиле су бројна репрезентативна издања, сабрана дела наших великана, као и нове незаобилазне наслове из домаће продукције

Завод за уџбенике појавиће се ове године на Међународном сајму књига у Београду већ по традицији с низом репрезентативних, капиталних издања, које поред уџбеника објављује. Зацело се издвајају књиге које Завод објављује у оквиру едиције Изабраних дела знаменитог српског научника Милутина Миланковића, међу којима је и први том дела овог великана наше и светске науке под називом Канон осунчавања земље и његова примена на проблем ледених доба.
Миланковићева изабрана дела током година протеклих од њиховог првог издања вратила су српског читаоца овом великом мислиоцу. Лагана али непрекинута продаја књига, како и приличи ономе који је говорио о дугим космичким токовима који обликују наш свет, потврдила је да се успоставила блиска веза Миланковића не само с научном већ и популарном културом. Као што су се током Миланковићевог живота и рада смењивали ратови и раздобља релативног мира, исто се десило и за време припреме његових изабраних дела. Он се, загледан у тајну осунчавања, није много обазирао на колебања историје, тако да ни ми нисмо имали другог избора него да га у томе следимо. Отуда у Миланковићевој родној кући у Даљу већ имамо музеј, којим смо желели да искуство из деценијског рада на овим делима преточимо у јединствени простор небеске механике осунчавања и њених последица на колебање климе. Други том Миланковићеве књиге Канон осунчавања земље и његова примена на проблем ледених доба обухвата тематске целине као што су: осунчавање земље и секуларне промене тог осунчавања; однос између осунчавања и температуре земље и њене атмосфере; математичка клима земље; ледено доба, његов механизам, његово рашчлањивање и хронологија.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.