Трећи јесењи позоришни фестивал Eмира Kустурице

Трећи Јесењи позоришни фестивал редитеља Емира Кустурице одржаће се 2. и 3. новембра на Мећавнику, уз подршку компаније НИС, у организацији Раста Интернационала.
У жељи за преиспитивањем граница између позоришта и филма и постављањем питања да ли оне уопште постоје, одлучено је да слоган трећег Јесењег позоришног фестивала буде „Позоришни Кустендорф“. Али не само због тога. Ове године фестивал у студентском такмичарском програму, а по узору на свог старијег брата Кустендорфа, постаје интернационалан, што ће и наставити да буде у годинама које долазе.
Такође, Мећавник ће угостити и ансамбл НП Сомбор са представом „Кад би Сомбор био Холивуд“, рађеном у стилу немог филма, као и представу БДП-а „Црна кутија“, инспирисану великим италијанским филмским хитом „Савршени странци“.
Емир Кустурица, оснивач фестивала, одржаће радионицу на тему филма и позоришта, будући да се више него успешно бавио и једним и другим медијем.
У такмичарском програму ове године биће четири представе, три са академија из Србије и једна из Русије, а бориће се за награду „Златни лист“. Државна позоришна академија из Јарослава извешће представу „Слон“ Александра Копкова, Академија уметности Београд комад „Маму му јебем ко је први почео“ Дејана Дуковског, Факултет драмских уметности Београд одиграће „Пошто гвожђе“ Бертолта Брехта, док ће се Академија уметности у Новом Саду представити комадом „Док чекамо Годоа“, по култној драми Семјуела Бекета.
Селекција фестивала поверена је награђиваном редитељу Милану Нешковићу који иза себе има више успешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији и шире.
Компанија НИС је трећу годину заредом генерални спонзор Јесењег позоришног фестивала. Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом „Будућност на делу“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *