СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИ БУЛДОЖЕР МОДЕРНИЗАЦИЈЕ

Уколико се демократска воља народа не слаже с нашим интересима, утолико горе по вољу народа. Ова парафраза наводног Хегеловог одговора студенту дефинитивно постаје девиза носилаца власти у светским „светионицима демократије“. Иако смо за ово досад имали прегршт доказа, последња дешавања у Македонији то потврђују

Један од оснивача, бивших директора и сувласника београдског дневника „Данас“ Радивој Цветићанин с великом је радошћу у, рекли бисмо безумном, коментару за овај лист поводом одлуке македонске скупштине да отвори пут за уставне промене у овој земљи оценио да је „пропали референдум заборављен као да га није ни било и македонски булдожер модернизације незаустављиво иде даље“, те додао да је то „лекција за Србију“. Ово реаговање на прошлонедељна дешавања у (Северној) Македонији свакако се не може сврстати у групу најзначајнијих, али је најсликовитије јер на најједноставнији могући начин огољава суштину демократије како је замишљају они у Бриселу и Вашингтону који је и најватреније намећу остатку планете. Похвале овом чину које су упутили лидери „најдемократскијих“ институција на свету, попут председника Европског савета Доналда Туска, генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, америчког Стејт департмента, углавном су сведене и протоколарне, без беспотребног лицемерја. Из овог оквира једино искаче европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан, који је оценио да се ради о „великом дану за демократију у Скопљу“ и изразио очекивање да ће „слободни избор народних посланика у потпуности бити поштован“. Они су, за разлику од Цветићанина, били довољно паметни да не подсећају на пропали референдум који желе да забораве, баш као што желе да забораве и друге пропале референдуме чији им исход није ишао наруку, па су „морали“ да пренебрегну изражену вољу грађана и упркос њој ураде све по својој жељи. Такви су, на пример, у „њиховом дворишту“ били референдуми о такозваном европском уставу одржани 2005. у Француској (54,7 одсто против уз излазност од 69,4 процената) и Холандији (61,5 одсто против уз излазност од 63,3 процената). Подсетићемо да се с овим референдумима после тога престало, а да је Европски устав после тога прогуран на мала врата и по преименовању у „Лисабонски споразум“ усвојен без икаквих консултација с народом. Без лицемерја и неумесних позивања на демократију, македонском премијеру Зорану Заеву честитао је и његов грчки колега и супотписник Преспанског споразума Алексис Ципрас. Баш као Заев, и Ципрас је организовао референдум о чије се резултате и јасно исказану народну вољу касније брутално оглушио. То је било 2015. када му је 61,3 одсто гласача уз излазност од 62,5 процената поручило да одбија услове економског пакета помоћи Грчкој које је он све касније прихватио. Дакле, да парафразирамо Цветићанина, свеевропски булдожери модернизације незаустављиво иду даље упркос јасно и демократски израженој вољи грађана, јер њима управља мала елита која жели да по сваку цену оствари своје интересе. Из овога закључујемо да је стварање привида демократичности у ствари суштина модернизације, како је виде Цветићанин и његова сабраћа.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Baš me zanima da li ovaj Rodić išta zna o istoriji? Zna li on ko je u MK odlučio da se prizna Kosovo kao nezavisna država? Da li je to Zaev uradio ili VMRO-DPMNE; taj isti pokret koji je inicirao, organizovao i na kraju preko svog posrednika izvršio ubistvo kralja Aleksandra. Sama svrha osnivanja VMRO, koju on vrši i dan danas je potiskivanje Srba iz MK, pa je tako od nacije koja je nekad činila preko 30% stanovnika, danas riječ o jednocifrenom broju pripadika “neke” manjine u MK.
  Kakvo neznanje i gomila laži na jednom mjestu u jednom tekstu.

  • Филип Родић

   A mene, gospodine M, zanima umete li da razumete ono što čitate. Ovo nije tekst o vrlinama VMRO, kralju Aleksandru, ili priznavanju kosovske nezavisnosti, nego o sunovratu demokratije kroz makedonski primer.

   Molim vas ukažite mi na neku iz “gomile laži”, pa da ispravimo to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *